Sindicat RAAN: Vom organiza proteste extreme; nu a venit nimeni astăzi să ne asculte revendicările - FOTO

Angajaţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vor organiza alte acţiuni de protest, care, potrivit liderilor sindicali, vor fi duse la extrem, în condiţiile în care la mitingul de marţi, din faţa Prefecturii Mehedinţi, nu a venit nicio autoritate să le asculte revendicările.

284 afișări
Imaginea articolului Sindicat RAAN: Vom organiza proteste extreme; nu a venit nimeni astăzi să ne asculte revendicările - FOTO

Sindicat RAAN: Vom organiza proteste extreme; nu a venit nimeni astăzi să ne asculte revendicările (Foto: Justin Stavaru / Mediafax Foto)

În urma marşului de protest de marţi, de la Drobeta Turnu Severin, la care au participat aproximativ 1.200 de angajaţi ai RAAN şi ai Minei Husnicioara, liderii de sindicat au aşteptat timp de două ore în faţa Prefecturii Mehedinţi ca un reprezentant al Guvernului, al Prefecturii Mehedinţi, sau parlamentari de Mehedinţi să vină să stea de vorbă cu protestatarii şi să se încerce o negociere pe marginea revendicărilor angajaţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, Prefectura Mehedinţi a fost înştiinţată în urmă cu o săptămână cu privire la revendicările salariaţilor unităţii.

"Deşi am înaintat săptămâna trecută documentele necasare pentru desfăşurarea acestui miting şi am adus la cunoştinţa prefectului revendicările noastre, în ceea ce priveşte componenţa comisiei care să negocieze cu noi, cu manifestanţii din cadrul RAAN şi cu cei ai Minei Husnicioara, iată că am ajuns astăzi, când nimeni, nici măcar parlamentarii de Mehedinţi, nu au onorat această solicitare a noastră. Vă este clar şi dumneavoastră cum ne tratează acest Guvern şi aceşti aleşi ai noştri, motiv pentru care, probabil că vinerea viitoare, va urma un nou miting, de data aceasta cu manifestări duse spre extrem, pentru a determina Executivul să participe la negocieri. Cerem acordarea sumelor de bani necesare funcţionării Regiei în perioada următoare, acordarea salariilor restante, preluarea întregii cantităţi de apă grea din stocurile de la Romag Prod, la rezerva de stat, aşa cum a prevăzut memorandumul, asigurarea protecţiei sociale în cazul reorganizării.”, a declarat Alexandru Tănase, la finalul mitingului de protest care s-a încheiat, marţi, în jurul orei 11.30.

Minerii de la Husnicioara s-au alăturat marţi, marşului organizat de sindicatele din RAAN.

"Ne-am alăturat colegilor de la RAAN. Situaţia este destul de complicată la noi în judeţ, ştim foarte bine că locurile de muncă sunt foarte puţine. În plus, situaţia de la RAAN este foarte dificilă şi, în aceste condiţii, şi noi, cei de la mină, am hotărât să ne alăturăm acestui protest. Eu zic că în primul rând este o acţiune civică ce ne priveşte pe toţi locuitorii oraşului şi apoi noi tot cărbunele pe care îl extragem îl dăm la termocentrală", a spus Paul Constantinescu, preşedintele Sindicatului Liber al Carierei Husnicioara, unde minerii extrag cărbunele furnizat către RAAN.

Sindicaliştii spun că, în cursul săptămânii, protestele vor continua, în fiecare dimineaţă, pe platformele din faţa unităţilor Romag Prod şi Romag Termo, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să se orgnizeze un alt marş.

Alexandru Tănase a mai spus că protestele la RAAN vor fi organizate etapizat, mergându-se până la greva foamei, în cazul în care reprezentanţii Guvernului nu vor veni la negocieri, la Drobeta Turnu Severin.

Protestele au început luni dimineaţă, când angajaţii au refuzat să intre la lucru, în tura I, ei rămânând în faţa unităţilor timp de câteva ore.

Dacă la Romag Prod, în jurul orei 11.00, salariaţii au intrat la lucru şi au schimbat colegii din tura a III-a, pe platforma Romag Termo, oamenii au refuzat să oprească protestele.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Termo, şase salariaţi au fost trimişi acasă, întrucât starea de sănătate li s-a înrăutăţit, la mai bine de 24 de ore de la intrarea în tură, aceştia fiind schimbaţi cu alţi salariaţi pentru a nu pune în pericol funcţionarea termocentralei.'

”Noi nu am schimbat tura la termocentrală, am fost nevoiţi să schimbăm şase salariaţi din motive de sănătate: tensiune mărită, 18-19, glicemia - 350, 400. I-am schimbat, pentru că nu am avut încotro pentru a nu periclita funcţionarea platformei pentru că am mai spus, ei (n.r. - guvernanţii) abia aşteaptă să ne oprim în avarie. Scapă de orice plată, orice cheltuială cu 2400 de salariaţi. Continuăm până guvernanţii vor veni aici. Repetăm: Negocierile vor fi aici, la Turnu Severin, nu la Bucureşti, nu în altă parte", a mai declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

Aproximativ 300 de salariaţi, cu excepţia celor care au avut probleme de sănătate, sunt la lucru, pe platforma Romag Termo, de duminică seară.

În mod normal, angajaţii dintr-o tură de 12 ore, de la Romag Termo sau Romag Prod, pot sta la lucru cel mult 16 ore, după acest interval, considerându-se că nu mai sunt responsabili de funcţionarea instalaţiilor, conform contractului colectiv de muncă. Întrucât angajaţii din tura a III-a, care ar fi trebuit schimbaţi luni dimineaţă, de la ora 7.00, au rămas la locul de muncă, aceştia au depăşit 40 de ore la locul de muncă.

Aproximativ 1.200 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au pornit, marţi, într-un marş de protest de la sediile Romag Prod şi Romag Termo până la Prefectura Mehedinţi, cerând Guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată a acesteia. Salariaţi ai platformelor Romag Prod şi Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat şi luni să intre la lucru în tura I, protestând în faţa unităţilor.

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanţarea de către Guvern a închiderii controlate a instalaţiilor unităţii în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local şi chiar transfrontalier.

El a arătat că oprirea controlată a unităţilor ar asigura şi măsuri sociale în cazul angajaţilor.

Marţi, la Bucureşti are loc întrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special şi reprezentanţi ai Ministerului Energiei.

Preşedintele Sindicatului Termo Halânga, Alexandru Tănase, anunţa, sâmbătă, că angajaţii platformelor Romag Termo şi Romag Prod, ambele componente ale RAAN, împreună cu cei 700 de angajaţi ai Minei Husnicioara care furnizează cărbune către RAAN, vor începe acţiuni ample de protest, întrucât Guvernul nu a virat banii promişi pentru funcţionarea companiei până la sfârşitul lunii august, când ar începe procedurile de închidere controlată.

Prin acţiunile de protest, sindicatele solicită Guvernului bani pentru funcţionare, pentru cărbune şi păcură, salarii şi oprirea în regim de siguranţă.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.

RAAN, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.

Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.

Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici