Societatea Cupru Min, amendată cu 100.000 de lei pentru poluarea cu steril a râului Arieş

Societatea Cupru Min a fost amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu Alba, în urma avariei tehnice produse săptămâna trecută, soldată cu deversarea a 6.000 de metri cubi de steril în râul Arieş din Munţii Apuseni.

373 afișări
Imaginea articolului Societatea Cupru Min, amendată cu 100.000 de lei pentru poluarea cu steril a râului Arieş

Societatea Cupru Min, amendată cu 100.000 de lei pentru poluarea cu steril a râului Arieş (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Şeful Gărzii de Mediu Alba, comisarul şef Dorin Zdrânc, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că societatea Cupru Min este monitorizată continuu şi nu mai există riscuri de poluare.

”În ceea ce priveşte sancţiunile, am aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu, respectiv nesupravegherea corespunzătoare a instalaţiilor de depozitare a deşeurilor. Monitorizarea continuă”, a spus comisarul şef Dorin Zdrânc.

În urma avariei tehnice produse săptămâna trecută, 6.000 de metri cubi de steril au ajuns din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min, în râul Arieş din Munţii Apuseni.

Reprezentanţii Cupru Min au declarat că accidentul a fost cauzat de o defecţiune produsă acum 29 de ani, la o sondă inversă. Aceştia susţineau că problema nu a fost rezolvată până în prezent şi s-au găsit doar soluţii temporare, eliminându-se astfel doar efectele, nu şi cauza.

Secretarul de stat în Ministerul Apelor şi Pădurilor, Olimpia Negru, a declarat, joi, după o vizită în teren la iazul de decantare Valea Şesei, că Arieşul nu a fost poluat cu substanţe chimice.

”Am avut un episod temporar de creştere a turbidităţii în cursul de apă care a fost stopat prin măsuri preventive adoptate de colegii mei de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş, mărind debitul existent atât pe Arieş, cât şi pe Mureş astfel încât impactul să fie local. Niciun moment nu s-a pus problema să existe impact transfrontalier al acestui eveniment, incident. Încă o dată, trebuie să subliniem, din toate analizele efectuate de specialişti, nu sunt probleme de stabilitate sau altfel de probleme înregistrate”, a spus Olimpia Negru.

Totodată, pe râul Arieş nu a existat mortalitate piscicolă.

Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României. Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici