Soluţionarea cererilor de restituire a terenurilor confiscate de regimul comunist, amânată cu un an

Guvernul a amânat până la data de 1 ianuarie 2017 termenul până la care comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire a terenurilor confiscate de regimul comunist, de a efectua punerile în posesie şi de a elibera titlurile de proprietate.

2796 afișări
Imaginea articolului Soluţionarea cererilor de restituire a terenurilor confiscate de regimul comunist, amânată cu un an

Soluţionarea cererilor de restituire a terenurilor confiscate de regimul comunist, amânată cu un an

Executivul a decis, miercuri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prorogarea cu un an a unor termene prevăzute de Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, motivând că doreşte să evite apariţia unor blocaje.

Guvernul explică într-un comunicat remis MEDIAFAX că, iniţial, comisiile de fond funciar aveau obligaţia să soluţioneze cererile de retrocedare a terenurilor confiscate de regimul comunist până la 1 ianuarie 2016, reglementare care avea drept scop să asigure finalizarea procesului de restituire a terenurilor către foştii proprietari, având în vedere că acest proces a început în anul 1991.

Prin articolul 5 al legii au fost constituite comisii locale pentru inventarierea terenurilor, având scopul de a identifica suprafeţele care pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pe fiecare unitate administrativ-teritorială. Până în prezent, procesul de inventariere a fost realizat în proporţie de 98% şi a condus, în multe localităţi din ţară, la identificarea a numeroase suprafeţe, aflate în rezerva locală sau în proprietatea statului, care pot fi atribuite foştilor proprietari, susţine Executivul.

Totodată, a fost prelungit cu un an, până la 1 ianuarie 2017, termenul de la care terenurile puse la dispoziţia comisiilor locale în vederea finalizării procesului de restituire, dar nerestituite foştilor proprietari, vor trece, de drept, în Fondul naţional al terenurilor agricole şi al altor imobile (denumit Fond naţional), administrat de Agenţia Domeniilor Statului, şi vor fi afectate valorificării punctelor potrivit Legii nr. 165/2013.

''În majoritatea localităţilor încă nu a fost finalizat procesul de restituire efectivă a terenurilor. Ori, dacă nu ar fi fost prelungit termenul, de la 1 ianuarie 2016 la 1 ianuarie 2017, terenuri aflate astăzi la dispoziţia comisiilor locale de fond funciar, chiar şi fostele amplasamente ale cetăţenilor sau terenuri acordate prin hotărâri judecătoreşti, ar trece, în mod automat, în Fondul naţional. În această situaţie, terenurile pe care anumite persoane sunt îndreptăţite să le primească ar face obiectul licitaţiilor la care pot participa exclusiv deţinătorii de puncte. Prorogarea termenului are, astfel, rolul de a preîntâmpina o situaţie contrară ordinii juridice şi scopului avut în vedere de legile restituirii'', argumentează Executivul.

O altă prevedere din ordonanţa adoptată miercuri se referă la amânarea, pentru data de 1 ianuarie 2017, a termenului de la care foştii proprietari vor putea valorifica punctele, prin participarea la licitaţiile naţionale, în cadrul cărora se vor putea achiziţiona imobile din Fondul naţional. Anterior, termenul era stabilit tot pentru 1 ianuarie 2016. ''Prelungirea acestui termen a fost necesară întrucât din cauza întârzierilor în procesul de inventariere, Fondul naţional nu corespunde, în acest moment, ca structură a terenurilor care îl compun, nici la nivel teritorial, nici la nivel valoric, scopului avut în vedere de lege. Prorogarea termenului vine şi în întâmpinarea cererilor formulate de asociaţiile foştilor proprietari, motivate de faptul că la 1 ianuarie 2016 ar exista un număr foarte mic de deţinători de puncte, raportat la numărul mare de persoane care aşteaptă această măsură compensatorie'', se arată în comunicatul Executivului.

Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea în aprilie 2013 pe Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, act normativ care care prevede regulile pentru restituirea în natură a imobilelor, sau, în situaţia în care acest lucru nu mai este posibil, compensarea prin puncte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici