Spania: Situaţia celor patru români, care ar fi fost sechestraţi, este incertă

Situaţia celor patru români despre care se bănuieşte că ar fi fost sechestraţi în Spania de o reţea de traficanţi de persoane rămâne incertă, poliţia română precizând că ei au fost găsiţi, în timp ce autorităţile române din Spania neagă că ar avea informaţii despre descoperirea lor.

2 afișări

Inspectoratul General al Poliţiei Române a precizat că autorităţile spaniole au comunicat în cursul dimineţii faptul că cei patru muncitori au fost găsiţi. Potrivit sursei citate, cei patru au declarat că nu au fost sechestraţi şi că nu doresc să se întoarcă în ţară, exprimându-şi intenţia de a rămâne să muncească în Spania.

Ataşatul de afaceri interne al României la Madrid, Codruţ Vârcolacu, a declarat, că posibilitatea ca cei patru să fi fost sechestraţi a fost una dintre ipotezele anchetei, pe care Poliţia spaniolă nu a confirmat-o. Codruţ Vârcolacu a adăugat însă că autorităţile spaniole nu au confirmat faptul că aceştia s-ar afla liberi pe teritoriul Spaniei.

Ataşatul de afaceri interne a precizat de asemenea că, până în prezent, cei patru nu au contactat autorităţile române din Spania, menţionând că există posibilitatea ca aceştia să fie într-adevăr liberi şi să nu dorească să ia legătura cu nimeni.

Consulul general la Sevilla, Monica-Mihaela Ştirbu, a declarat, miercuri, că nu a fost informată de Garda Civilă sau de Poliţia română că cei patru muncitori români ar fi fost găsiţi. Ea a adăugat că ancheta demarată în cooperare cu Garda Civilă continuă.

IGPR precizează de asemenea că la data de 14 septembrie, Poliţia Municipiului Mangalia a fost sesizată de două persoane din localitate cu privire la faptul că trei dintre rudele lor, împreună cu alte aproximativ 20 de persoane, aflate la muncă în Spania, reclamă condiţii de muncă, plată şi cazare, inumane, contrar celor prezentate de cei care le-au intermediat plecarea în străinătate.

Din reclamaţiile petenţilor a reieşit faptul că aceştia au fost racolaţi de patru indivizi, contra unui comision, care le-au promis locuri de muncă la cules de măsline. Plecarea grupului a avut loc în localitatea Bolintinu de Jos, Ilfov, destinaţia fiind o plantaţie de măslini din localitatea Bollullos, provincia Andaluzia, din Spania, precizează comunicatul IGPR.

Potrivit aceleiaşi surse, ca urmare a cercetărilor desfăşurate de poliţiştii din Mangalia, cele patru persoane suspectate că au racolat grupul de muncitori, au fost identificate, asupra lor fiind efectuate investigaţii.

Patru români, dintr-un grup de 32 de persoane din Mangalia, aduse ilegal în Spania la cules de măsline, au fost daţi dispăruţi, iar poliţia din Constanţa şi cea din Sevilla colaborează pentru a-i găsi, a declarat, marţi, consulul general al României la Sevilla, Monica Mihaela Ştirbu.

Românii fuseseră aduşi în Spania, în apropiere de Sevilla, de o reţea de trafincanţi de persoane. Grupul plecase în Spania la 5 septembrie, iar sâmbătă noapte 28 dintre români au reuşit să fugă de pe plantaţia pe care erau reţinuţi, ajungând la consulatul din Sevilla duminică la amiază. Consulul român a explicat că, potrivit românilor eliberaţi, cei patru ar fi fost mutaţi în altă parte, deoarece ar fi avut divergenţe puternice cu angajatorii şi chiar ar fi fost bătuţi.

Unul dintre muncitorii români a rămas la Sevilla, iar ceilalţi 27 au revenit în ţară, fiind preluaţi de poliţişti, miercuri dimineaţă, din vama arădeană Turnu. Ei urmau să fie audiaţi, miercuri, la Bucureşti, de poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici