Spitalele pot închiria spaţii - 50% din bani rămân locatorului, restul merg la buget - proiect

Spitalele pot închiria spaţii unor furnizori de servicii medicale,dar şi pentru servicii alimentare sau vânzare de ziare, iar jumătate din bani vor reveni unităţii sau autorităţii care este locator şi cealaltă jumătate va fi virată la bugetul de stat, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii.

1576 afișări
Imaginea articolului Spitalele pot închiria spaţii - 50% din bani rămân locatorului, restul merg la buget - proiect

Spitalele pot închiria spaţii - 50% din bani rămân locatorului, restul merg la buget - proiect (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de hotărâre de Guvern (HG) privind unele măsuri pentru închirierea unor imobile sau părţi din acestea de către Ministerul Sănătăţii şi unităţile aflate în subordinea acestuia a fost lansată, luni, în dezbatere publică pe site-ul ministerului.

Proiectul prevede că unităţile sanitare cu paturi pot închiria spaţiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populaţiei, altele decât cele furnizate de unitatea sanitară care deţine spaţiul de închiriat. De asemenea, spitalele pot închiria spaţii pentru organizarea unor servicii alimentare, de furnizare a presei sau alte activităţi cu respectarea tuturor normelor legale, astfel ca unitatea sanitară să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii, se arată în nota de fundamantare a proiectului de HG.

Din venitul suplimentar, o cotă de 50 la sută va reveni instituţiei publice sau autorităţii publice care are calitatea de locator, restul de 50 la sută din chirie urmând să fie virată la bugetul de stat, potrivit proiectului.

Sumele cuvenite spitalului vor fi utilizate pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea imobilelor aflate în administrarea acestuia, sau pentru achiziţia unor dispozitive medicale.

Managerii spitalelor spun că în prezent le pot fi reţinuţi toţi banii din chirii sau numai o parte de către primăria care închiriază spaţiile.

"Acum spitalelor le pot fi reţinute între 0 şi 100 la sută, din sumele încasate prin închirieri fără ca primăria să suporte cheltuielile pentru utilităţi. Astfel, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a dat în 2013 suma de 247.000 lei Primăriei Sectorului 5, sumă care reprezintă jumătatea din valoarea banilor pentru utilităţi, fără ca autoritatea locală să susţină vreo cheltuială a spitalului", a declarat pentru MEDIAFAX managerul unităţii sanitare, doctorul Cătălin Cârstoiu.

Potrivit acestuia, cel mai bine ar fi ca banii din chirii să rămână spitalelor pentru dezvoltarea acestora, iar schimbarea legislativă va garanta că spitalelor le va rămâne măcar jumătate din banii încasaţi.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca, spaţiile sunt închiriate de către Primăria Sectorului 1, iar banii din chirii sunt încasaţi în totalitate de autoritatea locală ", a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, doctorul Bogdan Opriţa.

În schimb, la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", banii proveniţi din chirii sunt şi în prezent împărţiţi conform proiectului de HG: jumătate rămân insituţiei, iar jumătate sunt viraţi Ministerului Sănătăţii.

În nota de fundamentare, se mai precizează că pentru a putea fi închiriate imobile sau părţi din acestea, trebuie să facă parte din domeniul public al statului. Totodată, închirierea va fi făcută numai cu avizul prealabil al Ministerul Sănătăţii, prin licitaţie publică.

Ministerul Sănătăţii va întocmi norme metodologice cu caracter intern pentru aprobarea închirierii imobilelor sau a părţilor din acestea, norme avizate de structurile interne şi aprobate
prin ordin intern.

Închirierile vor fi înregistrate în Inventarul centralizat al bunurilor din domeniului public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului şi care se află în evidenţa Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici