Sterilizarea animalelor cu stăpân şi aplicarea de microcipuri nu sunt obligatorii

Consilierii generali au votat, marti, proiectul privind controlul câinilor fără stăpân, într-o formă modificată decât cea iniţială, astfel încât actul nu mai prevede sterilizarea animalelor care au stăpân şi aplicarea de microcipuri.

231 afișări
Imaginea articolului Sterilizarea animalelor cu stăpân şi aplicarea de microcipuri nu sunt obligatorii

Sterilizarea animalelor cu stăpân şi aplicarea de microcipuri nu sunt obligatorii (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti, Simona Panaitescu, a spus că această hotărâre nu aduce nimic nou în activitatea instituţiei pe care o reprezintă, decât oficializarea întoarcerii câinilor fără stăpân sterilizaţi pe stradă, care până în prezent era făcută din dispoziţie de primar.

"E un pas foarte mic, dar vor urma şi alţi paşi care să asigure eficientizarea controlului câinilor fără stăpân în Capitală", a explicat Panaitescu.

În opinia sa, este esenţială identificarea animalelor prin microcipare, pentru că altfel nu ai cum să tragi la răspundere stăpânii care îşi abandonează căţeii sau care îi lasă să se înmulţească.

De altfel, hotărârea nu prevede nicio sancţiune în acest caz.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că i s-a explicat că nu are cum să introducă obligativitatea sterilizării la animalele cu stăpân şi că "nu poate intra în curtea omului ca să facă asta", pentru că acestea sunt considerate bunuri mobile.

Există posibilitatea, potrivit proiectului, ca cei care vor să îşi ducă câinele să îl sterilizeze gratuit la cabinete veterinare cu care Administraţia ar putea încheia contracte, însă Panaitescu a spus că în acest an nu există bani pentru a încheia aceste contracte.

Panaitescu a adăugat că speră ca într-o lună să se deschidă şi al doilea adăpost pentru câinii fără stăpân, la Mihăileşti, unde pot fi ţinuti 500 de animale, pe lângă adăpostul Theordor Pallady unde sunt aproximativ 400 de câini.

Potrivit hotărârii, Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti va înfiinţa din fonduri proprii, în funcţie de necesităţi, adăposturi publice pentru câinii capturaţi în vederea sterilizării cât şi pentru cei pierduţi, abandonaţi, rămaşi fără deţinător prin decesul acestuia, pentru câinii confiscaţi, sau care, din diverse motive, nu pot supravieţui fără a fi asistaţi.

Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân va putea încheia contracte de prestări servicii de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân, după caz, cu medicii veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile Legii 160/1998.

Medicii veterinari, organizaţi potrivit Legii 160/1998, care au contract de prestări servicii cu Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti, vor transmite lunar, în scris, situaţia câinilor sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi, identificaţi, pentru introducerea în baza unică de date, prezentând formularul de adopţie sau cererea de reîntoarcere în teritoriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici