Studenţii de la Drept cer Ministerului Transporturilor posibilitatea să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă

Asociaţia Studenţilor în Drept solicită Ministerului Transportului să garanteze studenţilor cumpărarea cartele de metrou reduse de la orice casă de bilete a Metrorex, precizând că timpul “exagerat de mare” petrecut la ghişeele speciale le afectează orarul.

511 afișări
Imaginea articolului Studenţii de la Drept cer Ministerului Transporturilor posibilitatea să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă

Studenţii de la Drept cer Ministerului Transportului să cumpere abonamente Metrorex de la orice casă

“Asociaţia Studenţilor în Drept, organizaţie din cadrul Universităţii din Bucureşti, face un apel public către Ministerul Transporturilor şi solicită instituirea posibilităţii studenţilor de a-şi achiziţiona titluri de călătorie reduse la metrou, respectiv abonamente la preţ redus de la orice casă de bilete a Metrorex”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Studenţilor în Drept.

Asociaţia se alătură demersului pe care îl au colegii din Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, semnalând aceleaşi probleme de aglomerare a caselor de bilete de la puţinele staţii unde studenţii îşi pot achiziţiona titlul redus.

“Trebuie să constatăm cu dezamăgire că Ministerul Transporturilor, cât şi Metrorex au rămas indolente la poziţionările organizaţiilor studenţeşti sau structurilor de reprezentare ale elevilor, menţionând aici demersuri ale Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) sau ale Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti (Consiliul Municipal al Elevilor Bucureşti), toate aceastea neavând, de-a lungul timpului, niciun ecou în atitudinea şi acţiunile ministerului, respectiv Metrorex”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii studenţilor din cadrul Facultăţii de Drept susţin că în 2016 au primit promisiunea că în decursul aceluiaşi an abonamentele cu reducere vor putea fi achiziţiona de la oricare dintre casieriile existente în reţeaua de metrou.

“După trei ani de la respectiva promisiune, situaţia nu s-a îmbunătăţit în nicio manieră. Nu descoperim niciun argument pertinent, din răspunsurile primite din partea Ministerului Transporturilor, pentru care Metrorex şi Ministerul Transporturilor refuză în mod sistematic să pună la dispoziţia elevilor şi studenţilor titlurile de călătorie în toate staţiile de metrou. Ne punem întrebarea care este temeiul în baza căruia s-a decis să restrângă exerciţiul nestânjenit al dreptului în cauză, recunoscut de lege, instituindu-se o limitare nejustificată prin care titlurile pot fi emise doar la anumite staţii de călătorie”, susţine sursa citată.

Asociaţia Studenţilor în Drept consideră că problema poate fi rezolvată rapid prin transmiterea unui set de date din Registrul Matricol Unic de la Ministerul Educaţiei Naţionale către Ministerul Transporturilor şi instituirea unui sistem electronic integrat la casele de bilete.

Reprezentanţii organizaţiei susţin că timpul exagerat de mare petrecut de studenţi la casele de bilete speciale le afectează acestora programul şcolar şi poate determina, de asemenea, scăderea numărului de beneficiari ai serviciilor oferite.

“Solicităm Ministerului Transportului să renunţe la legitimaţiile de transport, prin modificarea HG nr. 42/2017, calitatea de student putându-se dovedi, de exemplu, şi prin carnetul de student, care se poate adapta pentru a conţine şi menţiunea privind forma de învăţământ a studentului. În orice caz, vă rugăm să reţineţi că legitimaţia de transport este doar o probă a dovedirii calităţii de student, şi nu ar trebui să poată condiţiona exercitarea dreptului la facilităţi la transportul public pentru studenţi, dacă îşi dovedesc calitatea de studenţi prin alte mijloace de probă”, se arată în comunicat.

Asociaţia Studenţilor în Drept precizează totodată că ar trebui să fie prelungit programul caselor de bilete speciale pentru a diminua timpul de aşteptare.

“Considerăm că aceste măsuri sunt de natură a garanta cu adevărat buna desfăşurare a dreptului studentului la tarif redus pentru transportul cu metroul. Totodată, apreciem că măsurile vor creşte calitatea serviciului public, plasându-l la standardele celorlalte servicii de transport public din statele membre ale Uniunii Europene”, spun studenţii de la Drept.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici