STUDIU: Doar 26 la sută dintre proprietarii de câini, dispuşi să-i sterilizeze

Doar 26 la sută dintre proprietarii de câini sunt de acord să-i sterilizeze, majoritatea spunând că ar fi dispuşi să plătească pentru aceasta cel mult 50 de lei, în timp ce 16 la sută susţin că nu ar cheltui niciun leu pentru sterilizare, microcipare şi înregistrare, potrivit unui studiu.

377 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Doar 26 la sută dintre proprietarii de câini, dispuşi să-i sterilizeze

STUDIU: Doar 26 la sută dintre proprietarii de câini, dispuşi să-i sterilizeze (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Rezultatele sondajului, realizat de Mercury Research la cererea Vier Pfoten, arată că proprietarii de câini care nu sunt de acord cu sterilizarea animalelor indică printre motive costul ridicat al procedurilor (35 la sută), faptul că animalele sunt ţinute sub control, în curţi îngrădite (13 la sută), dar şi că sterilizarea nu este naturală, iar câinele are dreptul să se reproducă (opt la sută).

Autorii studiului au precizat că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un câine, numărul proprietarilor acestor animale fiind mai mare în zonele rurale. Astfel, 82 la sută dintre gospodăriile din zonele rurale deţin cel puţin un câine, în timp ce 23 la sută din gospodăriile din zonele urbane au un animal.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor ar fi dispuşi să plătească cel mult 50 de lei pentru sterilizarea, microciparea şi înregistrarea câinilor, în timp ce 16 la sută dintre cei chestionaţi au spus că nu ar cheltui niciun leu pentru aceste proceduri.

În studiu se mai arată că jumătate dintre români (52 la sută) nu cunosc prevederile actualei legislaţii de gestionare a câinilor. Dintre aceştia, 21 la sută au declarat că nu ştiu ce prevede legislaţia, iar 31 la sută au spus că nu au auzit niciodată de această lege. Mai puţin de jumătate dintre români (47 la sută) cunosc legea doar parţial, iar unu la sută dintre respondenţii cu vârste de peste 18 ani au spus că ştiu cel puţin două prevederi majore ale legii.

De la 1 ianuarie 2015, proprietarii de câini de rasă comună riscă amenzi dacă nu îşi sterilizează, identifică prin microcip şi înregistrează animalele în Registrul naţional al câinilor cu stăpân (RECS).

Câinii care au mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Pentru proprietarii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 - 6 luni şi masculii la vârsta de 6 - 8 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici