Subiect reformulat la proba scrisă de Limba şi literatura română de la definitivat

Ministerul Educaţiei a reformulat un punct la proba scrisă de Limba şi literatura română de la examenul de definitivat, respectiv solicitarea de prezentare a particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult, întrucât în bibliografia de concurs nu se regăseşte explicit basmul cult.

797 afișări
Imaginea articolului Subiect reformulat la proba scrisă de Limba şi literatura română de la definitivat

Subiect reformulat la proba scrisă de Limba şi literatura română de la definitivat (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Profesorii titulari au susţinut, marţi, proba scrisă a examenului de definitivare în învăţământ.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a refomulat punctul 2 la proba scrisă de Limba şi literatura română de la Examenul Naţional de Acordare a Definitivării în Învăţământ.

Astfel, dacă iniţial se cerea candidaţilor prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj dintr-un basm cult, ulterior s-a solicitat prezentarea particularităţilor de construcţie a unui personaj, potrivit unui comunicat de presă al MECTS.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a precizat că modificarea de la subiectul cu numărul 2 a vizat reformularea cerinţei, "fără a afecta în mod substanţial analiza solicitată.

"Reformularea a fost necesară deoarece în bibliografia pentru concurs nu se regăseşte în mod explicit basmul cult (un posibil exemplu: «Povestea lui Harap-Alb», de Ion Creangă), aşa cum e cazul altor genuri literare în cadrul cărora se indică autori şi opere literare obligatorii (de exemplu, Dramaturgia: I.L.Caragiale - «O scrisoare pierdută», Barbu Ştefănescu Delavrancea - «Apus de soare», Marin Sorescu, Iona). Basmul cult este menţionat implicit în programa pentru examen prin prisma teoriei literaturii, în cadrul căreia se studiază, aplicat, genuri şi specii literare, motiv, subiect, pesonaj (erou)", potrivit MECTS.

Ministerul Educaţiei a precizat că a venit, astfel, în sprijinul candidaţilor, "pentru a nu lăsa loc de interpretări eronate".

Niciun candidat nu a fost prejudiciat de reformularea punctului 2, aceştia având posibilitatea de a opta din oferta mai largă a personajelor studiate, conform bibliografiei indicate în programa de examen, a mai arătat MECTS.

De asemenea, candidaţii au avut o oră în plus pentru examenul de marţi, iar punctarea subiectului se va face indiferent dacă personajul ales pentru analiză este dintr-un basm cult sau dintr-o altă operă literară specificată în bibliografie.

Candidaţii au avut de rezolvat trei subiecte, din disiciplina de specialitate aleasă, din metodica predării acestei discipline şi din pedagogia şcolară sau preşcolară şi psihologia educaţiei. Fiecare subiect este notat cu 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici