Subvenţia pentru reabilitarea termică a locuinţei, 80% din valoare

Suma acoperită de la bugetul de stat pentru reabilitarea termică a locuinţei va creşte la 50% din valoarea proiectului, restul fondurilor fiind asigurate de autorităţile locale, în proporţie de 30%, şi de asociaţiile de proprietari, cu 20%, a decis, miercuri, Guvernul prin ordonanţă de urgenţă.

Urmărește
1362 afișări
Imaginea articolului Subvenţia pentru reabilitarea termică a locuinţei, 80% din valoare

Subvenţia pentru reabilitarea termică a locuinţei, 80% din valoare (Imagine: Mediafax Foto)

Costurile de reabilitare termică a locuinţelor sunt suportate în prezent în proporţie de câte 33% de către stat, iar restul autorităţile locale şi proprietari.

Cota de 20% care revine proprietarilor poate fi suportată de către primării, în baza unei decizii a consiliului local, care va stabili şi metoda de recuperare.

"Cei 20% care trebuie plătiţi de asociaţia de proprietari pot fi plătiţi de către primării, prin decizii ale consiliilor locale, tot ele putând stabili şi modul prin care îşi vor recupera banii. Mai mult, dacă există într-un bloc una sau mai multe familii în imposibilitate de a plăti partea lor, iar primăria, consiliul local, făcând analiza socială, vor ajunge la concluzia că au dreptate cei care solicită surse de la primărie, partea proprietarului poate fi suportată de primărie", a declarat, la Guvern, ministrul Dezvoltării, Vasile Blaga.

Blaga a arătat că în ultimii şapte ani au fost reabilitate doar 89 blocuri şi 1.900 apartamente, dar că în program vor fi incluse acum toate blocurile realizate după proiecte înainte de 1990, nu doar cele care erau finalizate înainte de 1990.

Lucrările de intervenţie stabilite prin noile reglementări sunt izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie performantă energetic, lucrări de demontare a instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe precum şi remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de izolare termică, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

Odată cu efectuarea acestora pot fi efectuate şi lucrări de reparaţii la elementele de construcţie care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe, inclusiv de refacere în zonele de intervenţie, precum şi lucrări de intervenţie la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire aferentă părţilor comune ale blocului de locuinţe.

Etapele necesare implementării programelor locale sunt identificarea şi inventarierea blocurilor de locuinţe, înştiinţarea asociaţiilor de proprietari de către primării privind posibilitatea înscrierii în programul local, hotărârea adunării generale a proprietarilor de înscriere în programul local şi semnarea contractului de mandat, proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţie, recepţia la terminarea lucrărilor şi eliberarea certificatului de performanţă energetică cu evidenţierea consumului anual specific de energie calculat pentru încălzire, tecepţia finală după expirarea perioadei de graţie de bună execuţie de 3 ani.

Asociaţiile de locatari din blocurile de locuinţe se pot înscrie în program prin solicitare scrisă adresată primăriei de care aparţine, însoţită de contractul de mandat semnat, hotărârea privind înscrierea în programul local, adoptată în adunarea generală cu acordul majorităţii proprietarilor, lista proprietarilor din imobil.

Citeşte şi

Costurile proprietarilor cu izolarea termică a clădirilor vor scădea

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici