Suceava: Firma al cărei patron este inculpat într-un dosar de evaziune câştigă licitaţia pentru repararea străzilor

Firma Florconstruct, al cărei patron, Vasile Florea, este inculpat în dosarul de evaziune fiscală cu materiale de construcţii cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, a câştigat, în asociere cu alte două firme sucevene, licitaţia multianuală organizată de Primăria Suceava pentru repararea străzilor.

539 afișări
Imaginea articolului Suceava: Firma al cărei patron este inculpat într-un dosar de evaziune câştigă licitaţia pentru repararea străzilor

Suceava: Firma al cărei patron e inculpat într-un dosar de evaziune câştigă licitaţia pentru străzi (Imagine: Mihai Burlacu/Arhiva Mediafax foto)

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că asocierea dintre firmele sucevene SUCT, Florconstruct şi ConBucovina a câştigat licitaţia pentru repararea drumurilor din municipiu în următorii doi ani, suma alocată fiind de 28 de milioane de lei fără TVA.

El a arătat că oferta asocierii dintre cele trei firme sucevene a fost declarată câştigătoare de comisia de licitaţie care a apreciat că aceasta este cea mai avantajoasă.

Pe locul al doilea s-a situat oferta Tehnica Asist Botoşani în asociere cu o altă firmă. La licitaţie au mai depus oferte firma Geiger Transilvania şi CCF Timişoara.

Primarul a mai spus că, de regulă, în urma unor asemenea licitaţii se depun contestaţii.

"Vom vedea ce va fi", a spus Lungu, care şi-a exprimat încrederea că în scurt timp municipalitatea va beneficia de serviciile de asfaltare.

Firma Florconstruct, împreună cu SUCT SA, a câtigat şi anul trecut licitaţia anuală de reparare a drumurilor din municipiu, contractul fiind de 14 milioane de lei.

Ion Lungu a spus că a decis organizarea de licitaţii multianuale "pentru a se elimina blocajele în activitatea de reparare a drumurilor generate de procedura de selecţie pentru atribuirea contractelor anuale".

Firma Florconstruct, deţinută de Vasile Florea, are ca obiect principal de activitate "construcţii de autostrăzi, drumuri şi baze sportive". De asemenea, firma asigură servicii de "salubritate şi depoluare", precum şi "construcţii de clădiri şi lucrări de geniu, confecţii metalice, tâmplărie metalică şi din lemn".

Începând cu anul 2001, firma a avut zeci de contracte cu primăriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, dar şi cu primăriile unor comune din judeţ, atât pentru salubrizare, cât şi pentru reparaţii la străzi.

Firma Florconstruct a câştigat, în asociere cu alte trei firme, lucrările de modernizare a 14 străzi din municipiul Suceava, inclusiv a magistralei principale pentru aproximativ 40 de milioane de lei, printr-un proiect finanţat prin POR.

Florconstruct a mai câştigat, tot în asociere, licitaţia pentru salubrizarea municipiului Suceava, în valoare de aproape 25 de milioane de lei, rezultatul licitaţiei fiind contestat. Aceeaşi firmă a avut, în perioada 2008-2012, un contract cu DGASPC Suceava pentru ridicarea gunoiului menajer şi vidanjare, în 2012 încasând 113.000 lei pentru aceste activităţi, iar în 2013 a obţinut doar contractul pentru ridicarea gunoiului, în valoare de 6.767 de lei. Florconstruct a câştigat, în noiembrie 2012, contractul pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Secţia Câmpulung Moldovenesc, pentru 3,12 milioane de lei fără TVA. Cu Primăria Rădăuţi, firma a avut în 2010 un contract pentru asfaltări în valoare de 1,7 milioane de lei.

Patronul firmei, Vasile Florea, a fost reţinut, în luna mai, într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, prin tranzacţii fictive cu materiale de construcţii. Ulterior, Tribunalul Suceava a decis ca Florea să fie cercetat în libertate.

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în acest caz opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei. Procurorii mai spun că această grupare infracţională, constituită la Suceava, avea ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având ca scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor provenite din aceste activităţi.
În acest dosar s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici