Video Tabără: Proprietarii de terenuri nelucrate vor fi amendaţi cu 60 euro/ha dacă nu le curăţă - VIDEO

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că proprietarii de terenuri nelucrate care nu îngrijesc şi nu curăţă suprafeţele respective vor fi penalizaţi, cu o sumă de 50-60 de euro pe hectar.

156 afișări

R. V-aţi întâlnit cu crescătorii de animale şi au oprit protestul.

V.T.: Nu m-am întâlnit doar cu crescătorii, ci cu principalele federaţii. Nu m-am întâlnit cu ei ca să oprească manifestarea. În primul rând e o chestiune democratică, măsura face parte din drepturile pe care le are orice cetăţean.

R. Şi ce le-aţi promis?

V.T.: Nu le-am promis nimic. Am stat de vorbă cu ei de la egal la egal. Aşa cum m-am întâlnit cu secretarii de stat, în prima fază, aşa m-am întâlnit şi cu ei, la iniţiativa mea. Dar nu le-am cerut să oprească manifestările şi n-am s-o fac niciodată. Ei au amânat ieşirile în stradă până la 1 octombrie, dar foarte multe dintre probleme lor, inclusiv creşterile alocaţiilor, suntem în curs de a le rezolva, dar nu pentru acest an, că nu eu am făcut acest buget. Împreună vreau să stabilim perspectiva unor măsuri pe care să le susţinem.

R.: Şi cu ce propuneri o să veniţi?

V.T.: Exact ceea ce am discutat cu ei. În primul rând chestiunea cu terenurile nelucrate. E o problemă. Vom discuta problemele legate de TVA. Vom relua inclusiv multe discuţii de-ale lor. Chestiunea pentru bunăstarea animalelor ne dă puţină bătaie de cap, inclusiv cu Fondul Monetar, dar ceea ce vor susţine fără niciun fel de rezerve este că măsura este absolut necesară. Ea a fost acceptată de Uniunea Europeană, trebuie s-o ducem. În primul rând trebuie să luam acceptul de la Comisia Europeană pentru a face plăţile în avans. Este foarte important să am plăţile pentru agromediu, este foarte important să simplificăm proiectele ca să poată fi finalizate.

R.: Cu sistemul de irigaţii ce planuri aveţi?

V.T.: În primul rând aş vrea să se ducă la îndeplinire concluziile comisiei de anchetă pe care am condus-o. Întâmplarea face să am multe rezerve faţă de oamenii care au avut responsabilităţi faţă de sistem. Vom încerca să reabilităm unele sisteme de irigaţii, pe cele care reprezintă elemente reale de rentabilitate. În perspectivă trebuie regândit sistemul de irigaţii, respectiv sursele de apă. Dacă vom reuşi să redeschidem unele investiţii, să putem folosi apa gravitaţional şi nu pe surse electrice, unde şi acum avem probleme cu blocarea curentului, că nu s-au plătit nu stiu ce penalităţi... Tot în perioada următoare vor regândi o strategie clară a sistemului de îmbunătăţiri finciare din România. Se discută şi problema mutării acestui sector de la Ministerul Agriculturii la Ministerul Mediului. Acest sector trebuie să fie în acelaşi loc cu apa.

R.: Aţi spus că una dintre problemele agriculturii este evaziunea.

V.T.: Este o realitate. Este în analiză şi o astfel de chestiune. Pornind de la legislaţie şi ştiţi că şi în acest an au fost câteva constatări de transporturi ilegale.

R.: Care ar trebui să fie prima măsură împotriva evaziunii?

V.T.: În primul rând, ar trebui să se ajungă la fiscalizarea producţiei agricole. Să se ajungă la impozitarea terenurilor agricole şi să fie această relaţie de preluare a producţiei agricole şi practic aşezarea ei pentru un anumit timp în depozite pentru a putea s-o dirijezi foarte bine pe piaţă. Unde e problema? Acolo unde se vinde producţia direct din câmp. Au fost 20-30% din fermieri care au vândut aşa. Asta înseamnă preţ mic, să nu uităm că au vândut grâul cu 0,35 lei, că astăzi el e 0,8 lei, deci de 2,5 ori mai mult. Oricât ai sprijini prin subvenţii, grâul se duce undeva în zona speculativă. Ori n-ar mai trebui să circule niciun fel de produs agricol neînsoţit de documente. Sunt probleme şi de ceea ce înseamnă circulaţia în interiorul fermelor. Va trebui să vedem, Ministerul Agriculturii, cu celelalte organisme ale statului, ce putem face în pieţele agroalimentare, pentru că acolo chestiunea fiscalităţii nu e la producătorul agricol român, ci la acela care preia dintr-un camion care vine acolo, care nu a avut documentele, sau dintr-un vagon sau dintr-un tir...Ar trebui în primul rând o responsabilizare mai mare a organelor vamale.

R.: Ştiu că proiectul de lege a taxării inverse nu a fost aprobat de Comisia Europeană.

V.T.: Cred că în continuare trebuie să se facă demersuri în sensul în care acest proiect să fie acceptat. Problema taxării inverse nu este numai la noi şi nu se impune doar în România. Să ştiţi că au probleme mari şi italienii, şi spaniolii. Aş vrea să clarificăm problemele legate de evaziune pentru că altfel degeaba tot solicităm bani pentru agricultură, şi în schimb nu venim cu nimic. Nu cred că fiecărui cetăţean al ţării îi convine să bage mâna în buzunar şi să vadă că an de an eu import, de fapt, sau intru într-o zonă speculativă. Am dat să mi se facă un studiu de eficienţă a subvenţiilor pe anumite sectoare. Nu se poate să subvenţionezi ani de zile legumicultura şi eu să fiu importator de roşii. E o problemă.

CITEŞTE MAI DEPARTE...

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici