Tăriceanu: Nu am primit cererea DNA privind urmărirea penală a doi senatori, dar cred că este firesc ca justiţia să îşi facă treaba

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, că nu a primit încă cererea DNA prin care se cere aviz în vederea începerii urmăririi penale a doi senatori, dar a apreciat că, ”aşa cum este firesc, Justiţia trebuie să îşi facă treaba”.

174 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Nu am primit cererea DNA privind urmărirea penală a doi senatori, dar cred că este firesc ca justiţia să îşi facă treaba

Călin Popescu Tăriceanu (Imagine:_ Bogdan Iordache/ Mediafax Foto)

”Până am început această reuniune (lansarea candidaturii sale la prezidenţiale - n.r.), nu am primit acest document, am aflat şi cred, aşa cum este firesc, Justiţia trebuie să îşi facă treaba şi, atunci când consideră că sunt lucruri care ridică semne de întebare, probleme legate de corupţie, ilegalităţi, trebuie să acţioneze”, a spus Tăriceanu.

El a precizat că doreşte să vadă ce conţine această cerere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi abia apoi se va putea pronunţa.

Despre dosarul în cauză, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu ştie ce probe sunt şi ce cercetări a făcut procuratura, dar ”acest subiect a mai apărut în dezbaterea publică”.

”Guvernul României avea obligaţia să îşi achite sumele necesare pentru ceea ce denumim, în mod generic, proprietate intelectuală, pentru programele utilizate în administraţie şi furnizate de firma Microsoft”, a precizat Tăriceanu.

”Dincolo de obligaţia Guvernului de a se achita de aceste obligaţii, nu ştiu dacă au existat fapte de corupţie sau de încălcare a legii care pot să fie incriminate”, a spus preşedintele Senatului, adăugând că aceasta este obligaţia Parchetului, de a ancheta şi de a deferi justiţiei pe cei vinovaţi.

DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului ICCJ să ceară Senatului şi Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme şi Şerban Mihăilescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmăririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alţi cinci foşti miniştri vizaţi în acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău, s-au formulat solicitări similare către preşedintele Traian Băsescu.

DNA arată că cererea a fost formulată pentru că există suspiciuni în cazul foştilor miniştri în dosarul privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Ecaterina Andronescu (PSD) şi Şerban Mihăilescu (UNPR) sunt senatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici