TI: Măsurile anticorupţie propuse de partide sunt insuficiente

Transparency International (TI) România a transmis partidelor parlamentare o serie de propuneri de îmbunătăţire a programelor de guvernare cu mai multe măsuri anticorupţie punctuale, aşteptând ca acestea să-şi dea sau nu acordul pentru introducerea lor în programele de guvernare.

16 afișări
Imaginea articolului TI: Măsurile anticorupţie propuse de partide sunt insuficiente

TI: Măsurile anticorupţie propuse de partide sunt insuficiente (Imagine: Mediafax Foto)

"Transparency International a formulat o serie de măsuri spre a fi incluse în programul de guvernare, în vederea reducerii riscurilor corupţiei în sectorul public, cu precădere în zonele vulnerabile.
Recomandările sunt structurate pe cinci domenii majore de intervenţie - Justiţie, Administraţie Publică, Achiziţii publice, Transparenţă decizională şi Capacitatea instituţională a agenţiilor anticorupţie - şi au în vedere remedierea lacunelor existente pentru următoarea perioadă de guvernare prin intermediul unor măsuri concrete şi viabile", se precizează într-un apel al TI România către partidele care au intrat în Parlament după alegerile din 30 noiembrie.

Liderul filialei româneşti a organizaţiei, Victor Alistar, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că motivul pentru care ONG-ul a formulat apelul dat publicităţii marţi este acela că, analizând programele de guvernare, experţii anticorupţie au constat că referirile la combaterea corupţiei sunt insuficiente.

"În cadrul monitorizării programelor electorale propuse de toate partidele politice implicate în alegerile generale recente, Transparency International a observat că măsurile destinate luptei împotriva corupţiei nu se adresează suficient nevoilor cetăţenilor români şi ale ţării. Lupta împotriva corupţiei reprezintă un element cheie atât în asigurarea competitivităţii României în Uniunea Europeană, cât şi în dezvoltarea sustenabilă a ţării din punct de vedere social", a spus Alistar.

În aceste condiţii, Transparency International a formulat recomandările, le-a trimis partidelor şi aşteaptă, până la prima întâlnire a Parlamentului, reacţiile acestora pentru a vedea dacă există disponibilitatea pentru introducerea măsurilor propuse în programele de guvernare.

"Transparency International Romania solicită partidelor parlamentare să îşi exprime public acordul sau dezacordul cu obiectivele propuse şi transmise acestora, până la prima întrunire a Parlamentului. Şi lipsa unei poziţii asumate public reprezintă un răspuns pe care opinia publică şi societatea civilă îl va aprecia ca atare", se precizează în textul apelului către partide din care Victor Alistar a citat.

Transparency International România arată că lupta împotriva corupţiei nu mai este tratată în 2008 cu aceeaşi prioritate precum era în urmă cu patru ani şi atrage atenţia asupra importanţei unui mediu public curat.

"Având în vedere rolul de stat membru al Uniunii Europene, lupta împotriva corupţiei nu mai reprezintă doar o problemă internă, ci una a întregii Comunităţi Europene. Succesul sau eşecul noului guvern al României în ceea ce priveşte eforturile anticorupţie va avea un impact asupra întregii Comunităţi Europene", conchide TI-România în apelul către partide.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici