Ţigările se vor scumpi cu 40 de bani, de la 1 septembrie

Preţul pachetelor de ţigări va creşte cu 40 de bani începând cu 1 septembrie, odată cu majorarea accizei la tutun cu 7 euro, de la 57euro/1.000 de ţigarete la 64 euro/1.000 de ţigarete, potrivit reprezentanţiilor principalilor producători din România.

30 afișări
Imaginea articolului Ţigările se vor scumpi cu 40 de bani, de la 1 septembrie

Ţigările se vor scumpi cu 40 de bani, de la 1 septembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ţigările se vor scumpi cu 40 de bani, de la 1 septembrie

"Pentru creşterea de accize din aprilie majorarea s-a făcut tot în două etape, una de 30 de bani şi alta de 40 de bani. S-a luat deja o decizie de scumpire în iunie, cu 30 de bani, pentru a acoperi majorarea de acciză programată pentru 1 septembrie, să nu fie un şoc prea mare. Urmează încă una, probabil va fi ca în aprilie, adică o creştere totală de 6.000 - 7.000 de lei vechi. Vom studia noua structură de acciză şi se va aplica o majorare de 30 - 40 de bani", a declarat pentru MEDIAFAX directorul corporate affairs al JTI România, Gilda Lazăr.

Guvernul a decis în luna martie, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea accizei totale la tutun cu 14 euro în acest an, respectiv o suplimentare cu 7 euro de la 1 aprilie, la 57 euro/1.000 de ţigarete, urmată de o creştere tot cu şapte euro, care se va aplica începând cu 1 septembrie, când taxa va ajunge la 64 euro/1000 de ţigarete.

"Cel mai probabil, ţigările se vor scumpi de la 1 septembrie cu 40 de bani pachetul", a declarat agenţiei MEDIAFAX Adrian Popa, directorul de corporate & regulatory affairs al producătorului de ţigări British American Tobacco România.

Ţigările se vor scumpi cu 40 de bani, de la 1 septembrie

Potrivit unui ordin recent al ministrului Finanţelor Publice, Gheroghe Pogea, nivelul accizei minime pentru ţigarete în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2009 inclusiv este de 58,24 euro/1.000 de ţigarete, respectiv 217,61 lei/1.000 de ţigarete.

Acciza minimă reprezintă 91% din acciza totală, de 64 de euro, care va fi compusă, potrivit unei hotărâri de Guvern, dintr-o acciză specifică de 39,92 euro/1.000 de ţigarete (în creştere cu 4,86 euro faţă de aprilie) şi o acciză ad valorem de 23% din preţul maxim de comercializare cu amănuntul a celor mai bine vândute produse.

Potrivit noului calendar aprobat de Guvern, acciza totală la ţigarete va creşte cu 10 euro/ 1.000 de ţigarete începând cu 2010, ceea ce în opinia marilor producători va duce la o majorare a preţurilor în medie cu 1 leu/pachet.

"Din nefericire se accelerează şi contrabanda, Vânzările legale scad, e total curioasă evoluţia. Cine are bani fumează premium şi prestige, segmente aflate în creştere, dar scad vânzările pe segmentele ieftine, care nu mai sunt chiar aşa ieftine. Se duce consumul către contrabandă. Până acum profilul consumatorului de contrabandă era bărbat, 55 de ani şi din mediul rural, dar acum se mută către tinerii care nu-şi mai permit noile preţuri. După calculelel noastre contrabanda a depăşit 20% şi se aşteapă noi creşteri, faţă de 13 - 14% anul trecut", a adăugat Gilda Lazăr.

Cea mai bine vândută categorie de ţigări din România are un preţ de 7,5 lei/pachet, aproximativ 1,8 euro.

British American Tobacco, Philip Morris International şi Japan Tobacco International deţin peste 95% din piaţa ţigărilor şi produselor din tutun din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici