Transport metropolitan la Sibiu, prin PNRR. Se vor achiziţiona zeci de autobuze electrice şi staţii de încărcare

Sibiul va achiziţiona prin PNRR zeci de autobuze electrice pentru dezvoltarea transportului metropolitan, odată cu dezvoltarea localităţilor din jurul oraşului. Până acum, primele 4 proiecte depuse în cadrul PNRR au fost aprobate spre finanţare.

414 afișări
Imaginea articolului Transport metropolitan la Sibiu, prin PNRR. Se vor achiziţiona zeci de autobuze electrice şi staţii de încărcare

Transport metropolitan la Sibiu, prin PNRR. Se vor achiziţiona zeci de autobuze electrice şi staţii de încărcare

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat primele liste cu proiectele aprobate spre finanţare, depuse în cadrul apelului 1 al Planului Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă, Componenta 10 – Fondul Local şi Componenta 5 – Valul Renovării.

Astfel, s-a aprobat finanţarea pentru achiziţia de autobuze pentru transportul metropolitan.

„A fost aprobat spre finanţare proiectul amplu, în valoare de peste 124 de milioane de lei, prin care vom achiziţiona în parteneriat cu cele 9 oraşe şi comune partenere în ADI Transport Metropolitan Sibiu un număr de 36 de autobuze electrice care să ne permită extinderea transportului public în Sibiu şi în aceste localităţi din zona periurbană, care fac parte din asociaţie”, a spus Astrid Fodor, primarul Sibiului.

Proiectul aprobat prevede achiziţia a 30 de autobuze cu o lungime de 12 metri şi a 6 autobuze de 10 metri care vor asigura extinderea transportului public spre oraşele Cisnădie şi Ocna Sibiului şi comunele Şelimbăr, Sadu, Şura Mare, Şura Mică, Cristian, Poplaca şi Roşia. Pe lângă autobuze, se vor achiziţiona 48 de staţii de încărcare rapidă sau lentă a acestora. Este inclusă şi cumpărarea a 71 de staţii de încărcare a maşinilor electrice care vor putea fi utilizate de public, dintre care 45 vor fi amplasate în Sibiu, iar restul în celelalte 9 localităţi partenere.

De asemenea, ADI Transport Metropolitan a depus pe apelul 2 al PNRR un al doilea proiect pentru achiziţia a încă 20 de autobuze electrice care să suplimenteze capacitatea de transport în zona deservită de această Asociaţie.

Alte trei proiecte depuse de Municipiul Sibiu au fost incluse pe acest prim anunţ, primind finanţarea din fonduri europene nerambursabile.

Este vorba de achiziţia şi instalarea unui sistem de prioritizare în trafic a transportului public în 15 intersecţii semaforizate din Sibiu, situate pe cele mai aglomerate artere. Cu ajutorul acestor echipamente digitale şi a unui software specializat, autobuzele care ajung în intersecţiile în care sunt instalate aparatele vor primi mai repede culoarea verde la semafor, scurtându-se astfel timpii de aşteptare în trafic. Programele de circulaţie a autobuzelor vor putea fi astfel mai riguros respectate. În cadrul aceleiaşi investiţii se vor achiziţiona şi instala sisteme de afişaj digital în încă 20 de staţii de transport public, pentru informarea călătorilor. Valoarea finanţării aprobate pentru acest proiect este de 6,29 milioane lei.

Un alt proiect prevede amenajarea unei piste pentru biciclete cu o lungime de 1,9 km pe strada Th. Aman. Aceasta va face legătura cu pista existentă dinspre Parcul Sub Arini, Grădina Zoologică şi Pădurea Dumbrava, asigurându-se continuitatea reţelei de piste din zonă. Finanţarea europeană nerambursabilă alocată pentru acest proiect este de 2,24 milioane lei.

Al treilea proiect prevede elaborarea în format digital GIS a unui Plan Urbanistic Zonal pentru o zonă construită protejată din centrul istoric al Sibiului şi anume Piaţa Mare şi Piaţa Mică. Acest plan urbanistic va include, printre altele: ridicări topo, studii istorice, studii de fundamentare, etc şi va fi util prin reglementările urbanistice care vor fi astfel stabilite pentru protecţia unei zone istorice importante. Finanţarea obţinută de Sibiu însumează 457.000 lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici