Tribunalul Prahova îl lasă pe directorul Petrotel Lukoil să plece la Moscova. Decizia nu e definitivă

Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, cercetat sub control judiciar în dosarul Lukoil, poate părăsi România pentru a merge la Moscova, au dispus, luni, judecătorii Tribunalului Prahova, însă decizia nu este definitivă.

660 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Prahova îl lasă pe directorul Petrotel Lukoil să plece la Moscova. Decizia nu e definitivă

Tribunalul Prahova îl lasă pe directorul Petrotel Lukoil să plece la Moscova. Decizia nu e definitivă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia se află dosarul Lukoil ce are ca obiect "infracţiuni la legea societăţilor comerciale", a admis cererea formulată de Andrey Iurevici Bogdanov, privind modificarea temporară a limitelor controlului judiciar impus în cazul său de procurorii ploieşteni.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor, magistraţii i-au permis lui Bogdanov să meargă, în perioada 27 august - 1 septembrie, la Moscova, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de către procurori în 48 de ore de la comunicare.

La începutul lunii august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru spălare de bani, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Totodată, în acelaşi dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploieşti. Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pe de altă parte, procurorii care au instrumentat dosarul Lukoil au dispus disjungerea cercetărilor şi urmărirea penală a SC Petrotel Lukoil şi a directorului acesteia, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alte 39 de firme având calitatea de suspect pentru complicitate la cele două infracţiuni.

Astfel, în cauza disjunsă procurorul a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecta Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi faţă de directorul acesteia, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, care va fi cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

Totodată, procurorul a dispus disjungerea cauzei în vederea urmăririi penale faţă de 39 de societăţi comerciale cu răspundere limitată suspectate de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, precizează documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici