Tudorel Toader îi va prezenta, luni, premierului o analiză cu privire la recursul compensatoriu

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader este aşteptat să îi prezinte premierului Viorica Dăncilă, luni dimineaţa, o analiză cu privire la recursul compensatoriu şi efectele sale, dar şi propunerile legislative pe care le are. Toader a anunţat întâlnirea cu Dăncilă într-o declaraţie de presă.

390 afișări
Imaginea articolului Tudorel Toader îi va prezenta, luni, premierului o analiză cu privire la recursul compensatoriu

Tudorel Toader îi va prezenta, luni, premierului o analiză cu privire la recursul compensatoriu

"Vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracţional, o nouă evaluare a datelor statistice ale ANP, vom analiza cauzalitatea, structura, consecinţele faptelor comise de către beneficiarii legii. Luni (21 ianuarie, n.r.) vom avea o întrevedere cu doamna premier, îi voi prezenta rezultatele, propunerile legislative care pot fi luate", a declarat Tudorel Toader, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a subliniat că fenomenul infracţional este mai scăzut decât în anii anteriori, însă spusele sale au fost contrazise de procurorul general Augustin Lazăr, care a precizat că trebuia făcut un studiu de impact privind recursul compensatoriu în urmă cu 2 ani şi că se observă un grad de agresivitate la care au contribuit cei care au fost eliberaţi, parchetele fiind în situaţia de a depune din nou eforturi pentru a-i prinde.

În acelaşi context, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului României o analiză urgentă şi soluţii legate de recursul compensatoriu, susţinând că nimeni nu trebuie să se teamă şi siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă.

Reacţiile vin după ce mai multe cazuri de violenţă înregistrate în ultima perioadă au avut ca autori persoane ieşite mai devreme din închisoare în baza recursului compensatoriu. Câţiva protestatari şi-au manifestat de nemulţumirea faţă de lege, manifestând cu vopsea roşie, pe scările Ministerului Justiţiei.

Printre cazurile de recidivişti se află cel de la Galaţi, unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită de un tânăr care a beneficiat de recursul compensatoriu. Un alt caz este cel de la Mediaş, unde un om a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit de către 3 agresori, unul dintre ei ieşind mai devreme de după gratii în baza aceluiaşi recurs.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici