Turiştii blocaţi pe Valea Caraimanului din Bucegi au fost recuperaţi de salvamontişti

Cei trei turişti rămaşi blocaţi pe Valea Caraimanului din Munţii Bucegi au fost găsiţi de salvamontişti, sâmbătă seara, şi recuperaţi după o intervenţuie care a durat peste cinci ore, iar la ora transmiterii acestei ştiri turiştii şi salvatorii montani se îndreptau spre staţiunea Buşteni.

10 afișări
Imaginea articolului Turiştii blocaţi pe Valea Caraimanului din Bucegi au fost recuperaţi de salvamontişti

Turiştii blocaţi pe Valea Caraimanului din Bucegi au fost recuperaţi de salvamontişti

Claudiu Vasilescu de la Salvamont Buşteni a declarat, că după ce echipa de salvatori montani care a coborât de pe munte către turişti nu i-a putut recupera din cauza riscului producerii unei avalanşe, o altă echipă de salvamontişti a urcat din Buşteni pe Jepii Mici, reuşind să ajungă la cei trei.

În primă fază, salvamontiştii au încercat să continue drumul pe munte către Cabana Caraiman, însă din cauza riscului de avalanşe au decis că este mai bine să se întoarcă în staţiune deşi drumul este mult mai lung.

La ora transmiterii acestei ştiri, cei şase salvatori montani împreună cu turiştii se aflau pe drumul spre Buşteni. Potrivit sursei citate, coborârea este foarte dificilă, în condiţiile în care vântul bate în rafală, temperatura pe munte este foarte scăzută, iar în unele locuri zăpada ajunge până la brâu.

Patru turişti din Galaţi s-au rătăcit, sâmbătă după-amiază, pe un traseu de pe Valea Caraimanului din Munţii Bucegi, traseu care este închis pe timp de iarnă, zece salvamontişti din Buşteni plecând în căutarea lor.

Potrivit şefului de la Salvamont Buşteni, Gheroghe Haiduc, cei patru turişti gălăţeni, trei bărbaţi şi o femeie, au urcat sâmbătă pe munte, plecând din staţiunea Buşteni pe traseul Jepii Mici, ignorând faptul că, pe timp de iarnă, toate traseele montane sunt închise turiştilor, iar la capătul traseelor există panouri de avertizare care indică această interdicţie.

Cei patru s-au rătăcit însă. Trei dintre turişti, printre care şi femeia, au continuat să urce spre vârful muntelui, în vreme ce al patrulea a făcut cale întoarsă. În momentul în care şi-au dat seama că nu pot ajunge la destinaţie singuri, turiştii au cerut ajutorul salvatorilor montani, apelând dispeceratul Serviciului Salvamont.

O echipă formată din patru salvamontişti a plecat de la Vârful Omu în întâmpinarea celor trei turişti care continuă să urce pe munte, o altă echipă, formată din şase salvatori montani, plecând din Buşteni în căutarea celui de-al patrulea turist rătăcit.

În jurul orei 18.00, unul dintre turişti a fost găsit de salvamontişti şi coborât de pe munte. Bărbatul, a cărui stare de sănătate era bună, a fost condus în staţiunea Buşteni. Şi ceilalţi trei turişti au fost reperaţi de salvatorii montani, însă, deşi aceştia se aflau la doar câteva sute de metri de ei, salvamontiştii nu puteau ajunge în acea zonă din cauză că riscau să provoace o avalanşă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici