Ultimele dezvăluiri din puşcărie ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cine era trimisul lui, inclusiv la Băsescu

Sorin Ovidiu Vîntu a dezvăluit din închisoare motivul pentru care în 2008 a dat dispoziţie prin intermediar ca 2 milioane de dolari să ajungă la Bogdan Olteanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în postul de guvernator al Deltei Dunării. Vîntu a fost audiat de Tribunalul Bucureşti prin videoconferinţă.

39591 afişări
Imaginea articolului Ultimele dezvăluiri din puşcărie ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cine era trimisul lui, inclusiv la Băsescu

Ultimele dezvăluiri din puşcărie ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cine era trimisul lui, inclusiv la Băsescu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, care execută la Penitenciarul Rahova 10 ani de închisoare în urma condamnărilor definitive în dosarele Petromservice şi FNI, a fost audiat ca martor, miercuri, prin videoconferinţă, în dosarul în care este judecat pe fond Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Sorin Ovidiu Vîntu şi-a nuanţat declaraţia dată la urmărirea penală împotriva lui Bogdan Olteanu, acuzându-i pe procurori că au deformat ceea ce omul de afaceri a susţinut în data de 28 iunie 2016 şi că avocata lui de la acea vreme a pus titlul „denunţ” pe respectivul document.

În esenţă, Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut, miercuri, că din dispoziţia lui 2.000.000 de euro au plecat către Bogdan Olteanu şi PNL în 2008 şi că intermediarul care a dat banii era, la acea vreme, „trimisul” lui în „mai multe cabinete”, omul de afaceri pronunţând numele lui Traian Băsescu.

„În 1997 m-am îndrăgostit definitiv de Deltă, de la prima vedere, însă am fost oripilat de munţii de gunoaie care pluteau pe apele Dunării – PET-uri, cutii de bere – care erau aruncate de la Hotelul Lebăda. Am cumpărat firma care deţinea toate hotelurile din Deltă şi într-o săptămână le-am închis pe toate”, şi-a început relatarea Sprin Ovidiu Vîntu.

Omul de afaceri a susţint că este „total falsă” afirmaţia procurorilor potrivit căreia el ar fi avut interese de afaceri în zonă. Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut că demersurile lui au fost unele „de protejare şi apărare a acelei zone”.

„M-am decis să finanţez un partid politic care, din toate sondajele, urma să vină la putere, pentru a obţine sprijin în această luptă. Numirea guvernatorului Deltei era un prim pas în acest sens. Afirmaţia procurorului din cadrul discuţiei cu mine (n.r. – de la urmărirea penală) conform căreia mi-am pus guvernator în Deltă ca să semneze tot felul de autorizaţii pentru dezvoltarea afacerilor mele în Deltă este în mod grosolan falsă! (...) Presupunând, totuşi, că aş fi avut nevoie de o autorizaţie emisă de guvernatorul Deltei, era mult mai simplu să o cumpăr cu 10.000-15.000 de dolari, decât să finanţez cu milioane o campanie electorală”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

Omul de afaceri a susţinut că Bogdan Olteanu acceptase în 2008 să îl sprijine în demersurile sale ecologice, dar neputând să o facă de unul singur trebuia să se asigure că are sprijinul întregului partid. Acesta este motivul pentru care spune Sorin Ovidiu Vîntu că ar fi plătit 2 milioane de dolari către Bogdan Olteanu, despre care a susţinut că, în ceea ce îl priveşte, „era interfaţa PNL”.

Banii, susţine Vîntu, ar fi fost plătiţi printr-un intermediar, Ion Eftime, care îi avea de la „trezorierul” omului de afaceri, pe nume Ovidiu Ţurcanu.

„Ţurcanu i-a dat banii lui Eftime şi el s-a ocupat mai departe”, a spus Vîntu, susţinând că nu ştie din conturile cărei firme proveneau banii.

Procurorul de şedinţă al DNA l-a întrebat pe Sorin Ovidiu Vîntu dacă îşi menţine declaraţia din 2016, atunci când a susţinut că suma a fost remisă lui Bogdan Olteanu.

„Întrebările organului de urmărire penală au fost tendenţioase şi au denaturat adevărul. Banii nu erau pentru numirea lui Liviu Mihaiu, banii erau pentru sprijinul politic al PNL în lupta pe care eu o duceam împotriva braconierilor, luptă în care Liviu Mihaiu era un prim pas”, a precizat Vîntu.

„Dacă a fost informat de Eftime că a fost remisă suma către Olteanu Bogdan”, a întrebat prin intermediul instanţei avocata fostului vicegvernator BNR.

„El (n.r. – Ion Eftime) mi-a spus că şi-a făcut treaba. Nu discutam detalii de-astea”, a răspuns Vîntu.

„În ce măsură Ion Eftime întreţinea relaţii de aceeaşi natură (n.r. - adică de intermediar al lui Vîntu) cu alte persoane? Băsescu, Blaga, Geoană?”, a întrebat Flavia Teodosiu, avocata lui Bogdan Olteanu.

„Şi dacă discuta cu alţii, ce? Da, domnul Eftime era trimisul meu în diverse cabinete, de la Băsescu la... mai ştiu eu cine dracu’!”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu.

„Aţi spus că domnul Eftime e un mare mincinos. Menţineţi?”, l-a întrebat avocata pe Vîntu, moment în care omul de afaceri a spus că după ce „necazurile” lui au început, cel în cauză „a minţit în foarte multe ocazii”.

„Deci e posibil ca Eftime să vă fi minţit şi în privinţa banilor daţi lui Bogdan Olteanu”, i-a întors replica avocata.

„Evident că da!”, a fost răspunsul lui Vîntu.

În 2016, Bogdan Olteanu, fost viceguvernator al BNR, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat că ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu pentru intervenţii la membri ai Guvernului în favoarea numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării.

„Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, transmite DNA.
La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explică DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici