- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (07.05.2016, 11:27)
- Firuta Flutur , Vasile Măgrădean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un academician din Cluj cere înlocuirea imnului naţional cu „Un suflet de român”, scris de el - VIDEO
Un academician din Cluj, cu dublă cetăţenie, română şi americană, cere autorităţilor, ca la revizuirea Constituţiei, să fie înlocuit actualul imn naţional „Deşteaptă-te române” cu un imn intitulat „Un suflet de român”, pentru care a scris versurile, transmite corespodentul MEDIAFAX.
Urmărește
4966 afișări
Un academician din Cluj cere înlocuirea imnului naţional cu „Un suflet de român”, scris de el
Adrian Toader a plecat din România ca dizident politic în anul 1979, şi s-a stabilit în SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste România, „Trei culori”, despre care spune că nu i-a plăcut, pentru că din text părea că s-ar fi limitat la trei numărul culorilor.
„În 1989, au luat imnul <<Deşteaptă-te române>>, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul <<deşteaptă-te>> era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniţi şi este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa duşmanilor, ameninţare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate şi lipseşte şi cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplineşte condiţiile impuse de UE”, a susţinut Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
În 2025 UNTOLD pregătește o ediție aniversară. Care vor fi surprizele
-
Kamala Harris îşi face controale regulat, după ce mama ei a murit de cancer
-
Descoperire arheologică importantă sub trezoreria din Petra: Mormânt cu 12 schelete şi artefacte
-
Liga Naţiunilor: Victorie categorică a României cu Cipru. „Tricolorii” sunt pe primul loc în grupă
Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, se impune un nou imn naţional al României, aceasta fiind o necesitate a societăţii. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn
naţional al României, pe care l-a intitulat “Un suflet de român”.
“Eu propun autorităţilor, Parlamentului, ca la revizuirea Constituţiei, să aprobe şi înlocuirea actualului imn naţional. Avem multe priorităţi, dar imnul naţional este precum o cheie mică care deschide o poartă mare, calea către demnitate şi mândrie naţională, calea către a exista întru totul, uniţi în spirit şi cultură, de a respecta înaintaşii noştri, de a ne iubi şi respecta copiii, urmaşii noştri”, a explicat acesta.
Prima versiune a imnului pe care îl propune a apărut la sfârşitul anului 2014.
”În decembrie, în timp ce veneam cu maşina de la Sibiu spre Cluj-Napoca, mi-au venit pe loc primele versuri. Am scris apoi cinci strofe în următoarea săptămână, iar ultimele şapte strofe le-am scris, ulterior,
într-o zi, în doar 25 de minute. Am cizelat textul, iar în 31 ianuarie am scos versiunea care a fost înregistrată, pe cinci voci, într-un studio de muzică, de studenţi ai Academiei de Muzică <<Gheorghe Dima>>. Am păstrat atunci muzica lui Anton Pann, a actulului imn naţional”, a spus acesta.
La sfârşitul anului trecut, Adrian Toader a schimbat şi versurile, dar şi muzica imnului, aceasta fiind în forma finală compusă de muzicologul Radu Goldiş, care trăieşte în SUA, aranjamentul coral aparţinându-i
compozitorului Adrian Enescu.
Versiunea finală a imnului a fost înregistrată în 27 aprilie 2016 şi este interpretată de Corul de Cameră al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, ”Cappella Transylvanica”, dirijor Cornel Groza.
”Un suflet de român este un imn pacifist, care cheamă la unitate naţională. Este uşor de memorat, are 8 strofe iar, în total, imnul durează 2 minute şi 20 de secunde”, a subliniat acesta.
Adrian Toader s-a născut la Medgidia, în anul 1956, iar la 16 ani, în 1972, a câştigat medalia de argint la Târgul Internaţional de Invenţii la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fără rotor.
La 23 de ani, în 1979, a emigrat în SUA, ca dizident politic care a făcut parte din Mişcarea "Paul Goma". În SUA, s-a stabilit în California, unde, la vârsta de 42 de ani, în 1998, a absolvit Santa Monica College şi a obţinut o diplomă în ştiinţe generale. În perioada studenţiei a fost preşedintele Asociaţiei Studenţeşti a Colegiilor de Stat din sudul Californiei şi a răspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenţi. După dobândirea cetăţeniei americane, în 1985, şi-a schimbat numele în Adrian Williams, dar foloseşte numele Adrian Toader-Williams în scrierile ştiinţifice.
În 1998 s-a reîntors în România, s-a stabilit la Cluj-Napoca şi şi-a luat două diplome de master, în Gestiunea durabilă a zonelor montane, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, şi în Managementul calităţii
alimentelor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.
Radu Goldiş este un chitarist şi compozitor de muzică de jazz originar din România, fiind stabilit, în prezent, în SUA. A absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu din Bucureşti”, secţia muzicologie, iar în decursul carierei sale a fost influenţat de Kenny Burrel, Joe Pass sau Wes Montgomery. A colaborat cu mulţi jazzmeni români cunoscuţi, cum ar fi Johnny Răducanu şi Eugen Gondi. Radu Goldiş este şi compozitorul muzicii filmelor ”Zile fierbinţi” şi ”Accident”, ambele apărute în 1976, iar împreună cu Adrian Enescu a compus muzica filmului ”Al patrulea stol” (1978).
Adrian Enescu este un muzician şi compozitor român cunoscut în special pentru faptul că a compus muzica a peste 65 de filme, printre care ”Domnişoara Christina” (1992), ”Hotel de lux” (1992), ”Mircea” (1989), ”Ringul” (1985), ”Ciuleandra” (1985), ”Noi, cei din linia întîi” (1985), ”Pas în doi” (1985), ”Concurs” (1982), ”Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981), ”Artista, dolarii şi ardelenii” (1979), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Profetul, aurul şi ardelenii” (1978). Enescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, fiind printre primii artişti de muzică electronică din România. A semnat muzică pentru grupul ”Stereo” şi artistele Loredana Groza şi Silvia Dumitrescu.
Citeşte şi: CEDO: Statul român trebuie să plătească despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei
Citeşte şi: Soţia premierului a cântat pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” - FOTO, VIDEO
Citeşte şi: Ministerul Culturii a deschis conturile subscripţiei naţionale pentru achiziţia sculpturii "Cuminţenia Pâmântului"
Citeşte şi: "Cuminţenia Pământului": Contribuabilii pot vira impozitul pe profit în contul subscripţiei
Citește pe alephnews.ro: Unde mergi la surf în România? Constanța este destinația ideală, spune Andrei Damian
Citește pe www.zf.ro: Cine spune că în România nu sunt bani? Un om de afaceri român şi-a cumpărat un avion privat pe care a dat peste 40 mil. euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: CEDO: Statul român trebuie să plătească despăgubiri pentru 45 de familii ale victimelor Revoluţiei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prima competiție de e-sports afiliată SuperLigii de fotbal din România este lansată cu premii de 130.000 de euro
Cine spune că în România nu sunt bani? Un om de afaceri român şi-a cumpărat un avion privat pe care a dat peste 40 mil. euro
Cine este românca ce a creat de la zero în ţara noastră o afacere de 2 miliarde de euro şi care are peste 8.000 de angajaţi şi 900 de unităţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
PROSPORT.RO
E mega-scandal în familia lui Liviu Dragnea! Ce a putut să-i facă Juniorul e strigător la cer! I-a ”șutit” mobila și l-a lăsat fără
CANCAN.RO
Noul semn de circulație care dă mari bătăi de cap șoferilor. Ce OBLIGAȚIE impune și unde poate fi întâlnit
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe