Un grup de ONG-uri i-a semnalat lui Ponta că preşedintele CNCD a fost atacat stradal. Csaba Asztalos: Am depus plângere - Mediafax

Un grup de ONG-uri i-a semnalat lui Ponta că preşedintele CNCD a fost atacat stradal. Csaba Asztalos: Am depus plângere

Un grup de ONG-uri i-a semnalat, sâmbătă, premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, că preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a fost "atacat stradal", miercuri, în centrul Capitalei, de patru persoane, semnatarii cerând garantarea integrităţii fizice a acestuia şi începerea unei anchete.

888 afişări
Imaginea articolului Un grup de ONG-uri i-a semnalat lui Ponta că preşedintele CNCD a fost atacat stradal. Csaba Asztalos: Am depus plângere

Csaba Asztalos (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, a precizat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a depus la Poliţia Capitalei, vineri la prânz, o plângere referitoare la incidentul produs miercuri în Capitală şi semnalat într-o scrisoare trimisă premierului de către un grup de ONG-uri.

"Iniţial, nu am vrut să depun plângere, însă, la insistenţele prietenilor, am făcut acest demers", a mai spus Asztalos.

Anterior, reprezentanţii Poliţiei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării CNCD), Csaba Asztalos, nu a depus, până vineri, la ora 16.00, vreo plângere legată de faptul că ar fi fost atacat pe stradă de patru persoane.

În afara precizării legate de plângere, Asztalos a spus că nu doreşte să facă nicio declaraţie referitoare la incidentul menţionat în scrisoarea ONG-urilor.

Semantarii scrisorii trimise lui Ponta sunt Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI, Institutul pentru Politici Publice – IPP, Fundaţia ACCEPT, Media Monitoring Agency/Agenţia de Monitorizare a Presei, Roma Education Fund, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului – MCA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE.

Organizaţiile semnatare, care precizează că sunt membre ale Coaliţiei Antidiscriminare din România, îşi exprimă, în scrisoare remisă MEDIAFAX, "profunda îngrijorare cu privire la atacurile mediatice îndreptate împotriva instituţiei Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) respectiv a celor psihologice şi fizice dar şi mediatice" la adresa preşedintelui acestei instituţii, Csaba Asztalos.

"Miercuri, 10 octombrie a.c., preşedintele CNCD a fost atacat stradal, în centrul Capitalei, de un grup format din patru persoane. Acest atac a avut loc la doar câteva zile după exprimarea unor poziţii publice ale instituţiei pe care o reprezintă domnul Csaba Asztalos privitor la derapajele rasiste înregistrate la nivelul clubului de fotbal Steaua.  Considerăm acest atac drept inacceptabil şi cu serioase efecte negative asupra instituţiilor ce protejează drepturile omului în România, având în vedere că, cel mai probabil, motivaţia care a stat la bază comiterii acestuia se află în directă legătură cu mandatul, rolul şi hotărârile luate de Colegiul Director al CNCD", relatează semnatarii.

Potrivit acestora, istoria atacurilor mediatice asupra instituţiei mandatate să prevină şi să combată discriminarea în România este îndelungată.

"Reprezentanţi ai Colegiului Director al CNCD au fost constant interpelaţi şi intimidaţi în timp ce aceştia gestionau cazurile unor politicieni, miniştri în exerciţiu inclusiv Preşedinte de Stat, reprezentanţi ai cluburilor de fotbal din România ce erau acuzaţi de discriminare. Acest tip de intervenţii inacceptabile asupra unei instituţii publice autonome au condus, gradual, la crearea de mentalităţi şi atitudini ostile atât împotrivă legislaţiei, cât şi a celor mandataţi să pună legea antidiscriminare în aplicare şi au făcut posibil atacul fizic asupra Preşedintelui CNCD, în plin spaţiu public", se arată în scrisoare.

Semnatarii precizează că în prealabil, clubul Steaua fusese sancţionat pentru acte de discriminare, pe baza legislaţiei existenţe, CNCD anunţând public anchetarea, în parteneriat cu UEFA, a incidentelor repetate de tip rasist.

"În 9 octombrie, finanţatorul Clubului Steaua, domnul George Becali, l-a desemnat şi incriminat public pe domnul Asztalos, pe mai multe canale media, că fiind «nebunul acela de la Consiliul Naţional de la Combaterea Discriminarii care instrumentează cazuri de discriminare şi rasism pentru a prejudicia clubul Steaua».  În aceaşi perioadă, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, l-a acuzat public pe reprezentantul CNCD de învrăjbirea românilor împotriva maghiarilor, cerând sancţionarea acestuia. Solicităm Guvernului României să contribuie la punerea în aplicare a Declaration on Human Rights Defenders adoptată la 9 decembrie 1998 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite astfel permiţând protecţia împotrivă violenţei, ameninţărilor, retalierilor şi intimidărilor pe criteriul urii rasiale, etnice ori pe orice alt criteriu similar în cazul exerciţiului legitim al unui demnitar de stat specializat", se arată în scrisoare.

Semnatarii cer "condamnarea publică neîntârziată a actului de intimidare şi violentă comis asupra reprezentantului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, demnitar cu rang de Ministru Secretar de Stat", "luarea de măsuri de garantare a integrităţii fizice a Preşedintelui CNCD şi, în caz de nevoie,  a celorlalţi membri ai Colegiului Director, pentru a-şi putea desfăşura mandatul profesional fără ingerinţe, presiuni, hartuire sau vătămare", "demarerea unei investigaţii, prin intermediului autorităţii competenţe de resort, care să permită identificarea şi aducerea în faţă justiţiei a agresorilor şi grupului din care aceştia fac parte", "pregătirea autorităţilor însărcinate cu asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului pentru înţelegerea şi aplicarea adecvată a legislaţiei privind infracţiunile motivate de ură din România".

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a afirmat, miercuri, într-o emisiune televizată, că preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării ar trebui să fie un ţigan, pentru că actualul conducător al CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, este împotriva românilor.

Becali s-a declarat de acord cu propunerea şefului LPF, Dumitru Dragomir, de a-l schimba pe Asztalos Csaba Ferenc de la preşedinţia CNCD. "Sunt de acord (n.r. cu schimbarea lui Asztalos). Ăsta trebuie dat afară şi trebuie pus în locul lui un ţigan, care nu este împotriva românilor. El e ungur şi toată echipa lui de unguri e la discriminare. Să pună un ţigan şi cu o echipă de ţigani. Eu vreau ţigan în locul lui. Bate câmpii şi nici nu ştie definiţia la xenofobie, homofobie şi rasism. Orice definiţie la aceste lucruri începe cu «ură împotriva». M-a amendat odată că de ce am spus că este ungur. Ce trebuia să spun că este animal? Dacă spuneam că e român, e jignire? E diferenţă între ură şi a-ţi spune o părere. Dacă spun că ne-au furat cu arbitrii pentru că sunt unguri, nu e ură. Eu nu am ură faţă de niciun om chiar dacă este negru, ungur, homosexual, eu îl iubesc la fel. Dacă e negru, îi spun că e negru şi îl iubesc ca pe un alb. Poate să spună Asztalos ce vrea el, că nu o să-mi fie frică să vorbesc. El ne face nouă probleme. Nu există discriminare în România", a declarat Becali la GspTV.

Patronul stelist a reafirmat faptul că va plăti nicio amendă pe care o va primi de la CNCD, menţionând că este sigur că nu va păţi nimic. "El iese ca să aibă expunere, dar are şi un fel de duşmănie împotriva mea, pentru că am spus că ne batem cu ungurii, ne dă amenzi cu duşmănie. Toate amenzile lui Asztalos le arunc direct în wc, nu la gunoi, ci direct în wc. Nici nu le plătesc şi nu se întâmplă nimic. Asztalos e un nimic şi arunc toate amenzile la wc. Este un nimic dacă dă amenzi de nebun", a precizat el.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat, marţi, că va propune Guvernului să-l schimbe imediat pe Asztalos Csaba Ferenc din funcţia de preşedinte al Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru că vede manifestări discriminatorii în fotbalul românesc, deşi, în opinia şefului LPF, acestea nu există.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici