Un pescar a găsit o comoară: 30 de kilograme de vărsături de balenă. Un kilogram costă 50.000 de euro

  • Descoperirea a fost făcută de un pescar pe plaja Niyom.
  • Substanţa are o mare valoare de piaţă pentru industria parfumurilor.
  • „Este de culoare chihlimbar, datorită acestei comori îmi voi schimba viaţa”, a comentat thailandezul.
130950 afișări
Imaginea articolului Un pescar a găsit o comoară: 30 de kilograme de vărsături de balenă. Un kilogram costă 50.000 de euro

O balenă conţine, uneori, „aur”

O „captură miraculoasă” îi va schimba viaţa thailandezului Narong Phetcharaj. Întorcându-se într-o zi de pe mare în largul Niyom, provincia Surat Thani, a văzut un imens bloc gri plutind la marginea apei.

O adevărată comoară, cântărind 30 de kilograme, care l-a îmbogăţit. Despre ce e vorba? Vărsături de balenă, cunoscute şi sub numele de „chihlimbar” sau „aur plutitor”, utilizate în industria parfumurilor, deoarece sunt capabile să fixeze o aromă şi să o facă să dureze mai mult.

După cum se menţionează Daily Mail, această substanţă poate fi vândută pe piaţă până la 50.000 de euro pe kilogram. Valoarea sa astronomică este dată tocmai de faptul că nu este uşor de găsit.

Este o secreţie biliară

„Niciunul dintre săteni nu a mai văzut sau atins vreodată chihlimbar şi toată lumea a fost fericită. Intenţionez să îl vând, pentru că am primit deja un certificat care să demonstreze că este real şi dacă pot obţine un preţ bun, mă voi retrage din slujba mea de pescar şi voi organiza o petrecere pentru toată lumea ", a spus bărbatul.

Dar cum se formează această „comoară a mării”? Este o secreţie biliară produsă în mod natural de balene şi are funcţia de a proteja membranele mucoase intestinale de rămăşiţele moluştelor pe care le mănâncă, precum calamarul.

Secreţia este alcătuită dintr-o moleculă numită ambreină. Nu toate balenele o produc. În 1886, Antonio Stoppani, paleontolog şi geolog italian, în eseul său „Chihlimbar în istorie şi geologie cu o atenţie deosebită pentru popoarele antice ale Italiei”, a dedicat un pasaj pentru chihlimbar.

În februarie anul curent, 35 de pescari din Yemen au ieşit din sărăcie după ce au găsit, în mod neaşteptat, vărsături de balenă. Valoarea comorii? Peste 1,1 milioane de lire sterline.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici