Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere ministrului să emită ordine de salarizare: Reprezentanţii Guvernului Cioloş au pornit o adevarată ofensivă împotriva magistraţilor

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) cere ministrului Justiţiei ca, în calitate de ordonator de credite pentru instanţele de judecată, să emită ordinele de salarizare cu luarea în considerare a hotărârilor judecătoreşti.

436 afișări
Imaginea articolului Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere ministrului să emită ordine de salarizare: Reprezentanţii Guvernului Cioloş au pornit o adevarată ofensivă împotriva magistraţilor

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România cere ministrului să emită ordine de salarizare: Reprezentanţii Guvernului Cioloş au pornit o adevarată ofensivă împotriva magistraţilor (Imagine:Mediafax Arhiva Foto )

"Excluderea de către Guvernul Cioloş a “drepturilor (salariale) stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti” de la stabilirea nivelului maxim al salariului de baza ori indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice este neconstituţională, a constatat Plenul Curţii Constituţionale pe data de 15 decembrie 2016, prin Decizia nr. 794/2016. Cu avizul ministrului Justiţiei "Raluca Prună, Guvernul Cioloş a emis pe data de 31 august 2016 Ordonanţa de Urgenţă 43/2016 care statua că, “pentru stabilirea nivelului maxim al salariului de baza/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau în considerare numai drepturile salariale prevăzute în actele normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi nu se includ drepturile stabilite sau recunoscute prin hotărâri judecătoreşti“. (...) În luările de poziţii publice asociaţiile profesionale ale magistraţilor au atras în mod repetat atenţia că, prin excluderea drepturilor “stabilite sau recunoscute” prin hotărâri judecătoreşti, Guvernul României a scos – cu avizul ministrului Justiţiei Raluca Prună – hotărârile judecătoreşti în afara legii", transmite UNJR.

Astfel, susţine asociaţia de magistraţi, "reprezentanţii Guvernului Cioloş, sustinuţi de o parte a presei, au pornit o adevarată ofensivă împotriva magistraţilor, acuzându-i de interpretari abuzive ale legii şi de rea credinţă"

"Acţiunea guvernului a fost un act de o gravitate extremă şi este regretabil că a trebuit să se ajungă la Curtea Constituţtională pentru recunoaşterea unui principiu fundamental într-un stat de drept, cum ar fi respectarea de către executiv a drepturilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti", a spus Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici