GALERIE FOTO Un robot achiziţionat de Spitalul de Recuperare din Iaşi îi ajută pe bolnavii din zona Moldovei să îşi recupereze mobilitatea mâinii

Zeci de pacienţi din zona Moldovei fac terapie prin joacă, ajutaţi de un robot care le pregăteşte exerciţii pentru mâini şi le arată evoluţia stării lor în timp real, aparatul fiind achiziţionat de Spitalul de Recuperare din Iaşi la preţul de 325.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

951 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Un robot achiziţionat de Spitalul de Recuperare din Iaşi îi ajută pe bolnavii din zona Moldovei să îşi recupereze mobilitatea mâinii

GALERIE FOTO Un robot achiziţionat de Spitalul de Recuperare din Iaşi îi ajută pe bolnavii din zona Moldovei să îşi recupereze mobilitatea mâinii

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

În urmă cu un an şi două luni, Elena Moanea a avut un accident vascular cerebral şi la scurt timp după a început recuperarea. Treptat a făcut exerciţii acasă şi din când în când mergea la Iaşi pentru tratament de specialitate. De câteva zile a început să lucreze cu noul roboţel de la Spitalul de Recuperare din Iaşi.

"Deja văd o diferenţă faţă de tratamentul clasic, că am început să am mai multă bază în mine, am prins încredere şi am mai multă stabilitate. E bine, se relaxează mâna şi încetul cu încetul îmi dau drumul la degete", a povestit Elena Monea, pacientă a secţiei de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare din Iaşi.

Pentru kinetoterapeuţi, robotul este un mare ajutor pentru că obţin rezultate mult mai bune într-un timp mai scurt.

"Prin terapia clasică nu puteam oferi un feedback pacientului, îi explicam doar că astăzi este mai bine ca ieri, dar aparatul îmi arată un feedback exact în momentul respectiv. Pacientul vede exact cât evoluează de la o zi la alta. Ş Foarte mult motivează acest lucru pacienţii şi astfel îşi doresc să muncească mai mult", a explicat Ilona Alexandra Niţică, kinetoterapeut la Spitalul de Recuperare Iaşi.

Robotul este format din patru module, iar exerciţiile sunt sub forma unor jocuri care ajută la îmbunătăţirea controlului motor cognitiv. Aparatul a fost gândit pentru pacienţii cu accidente vasculare, Parkinson sau pentru alte afecţiuni ce dau pareze la membrele superioare.

"Dispozitivul poate să evalueze deficitul membrului şi în funcţie de aceşti parametri stabileşte un program de exericţii", a spus dr. Doru Baltag, director medical al Spitalului de Recuperare Iaşi.

Aparatul este singurul din zona Moldovei şi a costat 325.000 de euro, bani din fondurile proprii ale Spitalului de Recuperare.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici