Dosarul deschis după reportajul "The Sun" privind jucăriile asamblate de copii români va fi clasat

Dosarul de trafic de minori deschis în urma reportajului "The Sun", care a scris că jucăriile-surpriză din interiorul ouălor Kinder ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, va fi clasat, potrivit unor surse oficiale.

230 afișări
Imaginea articolului Dosarul deschis după reportajul "The Sun" privind jucăriile asamblate de copii români va fi clasat

Dosarul deschis după reportajul "The Sun" privind jucăriile asamblate de copii români va fi clasat (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Oficiali din cadrul DIICOT au declarat pentru MEDIAFAX că în urma verificărilor s-a constatat că minorii nu au fost exploataţi de părinţi, aceste aspecte fiind arătate şi de ancheta socială. Astfel, cauza va fi clasată.

Timea Jurj, femeia din Carei despre care tabloidul britanic "The Sun" susţinea că îşi foloseşte copiii minori pentru a asambla ouă Kinder, a negat acuzaţiile şi a declarat că nimic din ce s-a scris nu este adevărat, totul fiind o înscenare. Timea Jurj a declarat corespondentului MEDIAFAX, la momentul apariţiei imaginilor, că ziariştii britanici i-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit, iar femeia a căzut în capcana lor.

„Nu e nimic adevărat din ce au scris cei de la ziarul din Anglia. A fost o înscenare, ziariştii respectivi i-au pus pe copii să stea cum vor ei, le-au zis să facă o poză şi cu mine. Şi din poză se vede cum copiii zâmbesc şi că stau la o poză. Nici vorbă să fi lucrat şi ei la asamblat ouăle Kinder sau că eu i-aş fi exploatat. Ziariştii din Anglia mi-au spus că vor să promoveze ouăle Kinder pentru că în Anglia sunt foarte scumpe şi vor să se vadă cum se fac acestea, de la început până la sfârşit. Am căzut în capcana lor. Şi pentru că avem copii minori au venit aceste acuzaţii, şi nu au mers la alte familii care nu au copii şi fac acelaşi lucru, pentru că nu i-a interesat”, a spus Jurj.

Aceasta a spus că doar ea singură asamblează ouă Kinder acasă, iar jurnaliştii britanici au fost aduşi la ea acasă de un taximetrist din Carei.

„Nu ştiu ce demersuri să fac acum împotriva celor de ziar, vreau doar ca viaţa mea să revină la normal. Sper ca ziariştii din Anglia să primească de la Dumnezeu ce merită pentru ce mi-au făcut”, a mai spus Timea Jurj.

Jucăriile-surpriză ce se găsesc în interiorul ouălor Kinder, ale companiei italiene Ferrero, ar fi fost asamblate de membrii unor familii sărace din nordul României pe sume derizorii, la montarea pieselor participând inclusiv copii, scriau reporterii ziarului The Sun. Copii, care au vârste de minim şase ani, ar fi fost plătiţi cu aproximativ un leu pe oră pentru a construi jucăriile-surpriză. Familii sărace din oraşul Carei, judeţul Satu Mare, muncesc chiar şi 13 ore pe zi la domiciliu pentru a asambla cu atenţie jucăriile din plastic, toţi membri familiei participând la montarea pieselor. Potrivit jurnaliştilor britanici de investigaţie, tatăl unuia dintre copii care lucrează la asamblarea jucăriilor a declarat că aceasta este ”o muncă de sclav, dar ce altceva poţi face atunci când nu ai de ales”. Pentru fiecare 1.000 de ouă Kinder pe care o familie le asamblează, aceştia sunt plătiţi cu suma de 20 de lei. Produsele sunt confecţionate de producătorul de ciocolată Ferrero şi apoi transportate la o fabrică din Carei, în nord-vestul României, unde sunt vândute mai departe. Familiile ar fi aprovizionate cu ouă şi componente de plastic de către o firmă românească, Prolegis, un sub-contractor al Romexa SA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici