UNOPA reclamă lipsa tratamentului pentru bolnavii de SIDA. Ministerul Sănătăţii spune că a trimis bani spitalelor

UNOPA reclamă lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV/SIDA la Institutul "Matei Balş" din Capitală şi în mai multe judeţe din ţară, Ministerul Sănătăţii precizând că a trasferat spitalelor 19 milioane de lei pentru acest tratament.

241 afișări
Imaginea articolului UNOPA reclamă lipsa tratamentului pentru bolnavii de SIDA. Ministerul Sănătăţii spune că a trimis bani spitalelor

UNOPA reclamă lipsa tratamentului pentru bolnavii de SIDA. Ministerul Sănătăţii spune că a trimis bani spitalelor (Imagine: Shutterstock)

"De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament şi în judeţele Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt", spune Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit organizaţiei, cauza acestei situaţii este lipsa alocărilor bugetare pentru Programul naţional de tratament HIV/SIDA de către Guvernul României. Bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare, a mai spus Iulian Petre.

UNOPA solicită totodată Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a explicat că pacienţii au primit tratament pentru jumătate de lună, iar de luni vor primi restul.

De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat situaţia alocărilor bugetare.

"În urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA. Din această sumă, 19 milioane de lei au fost deja transferaţi către unităţile sanitare descentralizate. Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează fi repartizate în această săptămână, după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe", se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici