Urşii se plimbă prin Azuga şi ziua. Primar: Nimeni nu ia măsuri

Zeci de urşi sunt pe fondul cinegetic din Azuga, efectivul optim fiind de peste două ori mai mare. Animalele se plimbă pe străzile din staţiune, au creat pagube, iar zilele trecute un cioban a fost atacat de urs. Autorităţile spun că au atras atenţia asupra pericolului, însă nimeni nu ia măsuri.

1285 afișări
Imaginea articolului Urşii se plimbă prin Azuga şi ziua. Primar: Nimeni nu ia măsuri

Urşii se plimbă prin Azuga şi ziua. Primar: Nimeni nu ia măsuri

Primarul staţiunii Azuga, Gheorghe Barbu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că urşii sunt din ce în ce mai prezenţi pe străzile din oraş, chiar şi ziua, iar la mai multe gospodării au creat şi pagube. În plus, zilele trecute un cioban a fost muşcat de un urs, suferind răni la picioare.

„Urşii circulă pe străzi şi ziua. Umblă prin oraş, la cimitir, prin curţi. Au ajuns să facă pagube. Vin la tomberoane, după mâncare. Un cioban a fost şi atacat, fiind muşcat. Ursul s-a apropiat de stână, iar bărbatul a încercat să-l alunge. De doi ani ne tot confruntăm cu astfel de probleme”, a declarat Barbu.

Primarul din Azuga spune că pe fondul respectiv cinegetic sunt aproximativ 70 de urşi, iar optimul ar fi de 25 de exemplare. Barbu susţine că a atras atenţia autorităţilor, însă nimeni nu a luat nicio măsură.

“Nu se ia nicio decizie. Sunt hârtii făcute către Garda Forestieră, Direcţia Silvică Prahova, la minister. Am făcut şi o petiţie, am strâns semnături. Ferească Dumnezeu. Pun preţ mai mult pe animale decât pe viaţa de om. Nu ne ascultă nimeni, nu se ia nicio decizie”, a spus Gheorghe Barbu.

La rândul lor, reprezentanţii Direcţiei Silvice Prahova au declarat, pentru MEDIAFAX, că, anul acesta, potrivit evaluării, la Azuga sunt 56 de exemplare, optimul fiind de 25.

În 2017, erau 44 de urşi. Pădurarii spun că animalele coboară din pădure în căutare de hrană, deşi frecvent sunt puse bariere de mâncare, precum granule şi porumb.

Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, Florin Diaconu, a precizat că Primăria Azuga a înştiinţat APM despre pagubele produse de urşi în staţiune.

“Noi am fost înştiinţaţi despre pagubele produse. Nu ni s-a solicitat altă măsură. A fost acolo un angajat, s-a făcut o analiză, se va lua o decizie, dacă e cazul sau nu să se facă o retragere”, a precizat Diaconu.

Un număr mare de urşi, spun pădurarii, se înregistrează şi la Cheia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici