Vapatul – între mit şi realitate

203 afișări
Imaginea articolului Vapatul – între mit şi realitate

Vapatul – între mit şi realitate

 

Pare că există o anumită confuzie în legătură cu vapatul (uneori definit ca utilizarea de ţigări electronice sau vapuri). Acest lucru nu este deloc surprinzător, deoarece circulă o mulţime de informaţii înşelătoare.

Iată câteva dintre cele mai comune mituri despre vaping şi faptele/realităţile bazate pe dovezi şi date ştiinţifice.

Important

Vapatul nu este complet lipsit de riscuri. Este o alternativă pe care o recomandăm doar în cazul fumătorilor adulţi, pentru a sprijini atât renunţarea definitivă la fumat, cât şi revenirea la fumat.

Mitul 1: Vapatul este la fel de dăunătoare ca fumatul de ţigări

Realitatea: Vaparea de nicotină nu este lipsită de riscuri, dar este semnificativ mai puţin dăunătoare decât fumatul.

În 2022, experţii din Marea Britanie au analizat dovezile internaţionale şi au constatat că „pe termen scurt şi mediu, vapatul are doar o mică parte din riscurile asociate fumatului unei ţigări”. Ţigările eliberează mii de substanţe chimice diferite atunci când ard – cele mai multe sunt nocive şi până la 70 provoacă cancer. Majoritatea substanţelor nocive din fumul de ţigară, inclusiv gudronul şi monoxidul de carbon, nu se regăsesc in aerosolul emis prin vapare. Persoanele care trec complet de la fumat la vapat au o expunere semnificativ redusă la toxinele asociate cu riscul de cancer, boli pulmonare, boli de inimă şi accident vascular cerebral.

Mitul 2: Nicotina este foarte dăunătoare sănătăţii

Realitatea: Deşi crează dependenţă, nicotina este relativ inofensivă pentru sănătate.

Multe alte substanţe chimice toxice conţinute în fumul de tutun sunt cele care provoacă aproape tot răul de la fumat. Nicotina în sine nu provoacă cancer, boli pulmonare, boli de inimă sau accident vascular cerebral şi a fost folosită în siguranţă de mulţi ani în medicamente pentru a ajuta oamenii să renunţe la fumat.

Mitul 3: Vapatul nu ajută oamenii să renunţe la fumat

Realitatea: Vapatul de nicotină este printre cele mai eficiente alternative pentru renunţarea la fumat.

Dovezile arată că vapatul de nicotină este de fapt mai eficient decât terapiile de înlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii sau gumele. Unii oameni descoperă că vaparea îi ajută pentru că prin acţiunea de a duce mâna la gură simulează fumatul, plus că oferă senzaţii similare la nivelul gâtului, precum „lovitura în gât” - „throat hit”. Este important să alegi un lichid cu suficientă nicotină pentru a reduce simptomele de sevraj şi impulsurile de a fuma. Un magazin specializat în vapat sau centrele locale de consiliere pentru a renunţa la fumat te pot ajuta cu sfaturi.

Află mai multe despre utilizarea vapatului pentru a renunţa la fumat.

Aproape două treimi dintre cei care folosesc o alternativă de vapat/ţigări electronice şi sprijin din partea Serviciului Local pentru Renunţarea la Fumat reuşesc cu succes să renunţe la fumat.

Mitul 4: Trecerea la vapat înseamnă doar schimbarea unei dependenţe dăunătoare cu alta

Realitatea: În timp ce produsele de vaping conţin aceeaşi substanţă care creează dependenţă ca şi ţigările, nicotina vapată este mult mai puţin dăunătoare. Fumatul vă oferă nicotină prin arderea tutunului, care creează multe toxine dăunătoare ce pot provoca boli grave, inclusiv cancer, boli pulmonare, boli de inimă şi accident vascular cerebral. Vapatul vă oferă nicotină prin încălzirea unui e-lichid, care este mult mai puţin dăunător. Vapatul expune utilizatorii la mult mai puţine toxine şi la niveluri mai mici decât fumatul.

Când sunteţi pregătit şi sunteţi sigur că nu veţi reveni la fumat, puteţi reduce treptat concentraţia de nicotină din e-lichid şi frecvenţa de vapare până când vă opriţi complet şi nu mai aveţi nicotină.

Mitul 5: Oamenii folosesc alternativele de vapat mai frecvent decât ţigările – asta trebuie să fie mai rău

Realitatea: Este normal să vapaţi mai frecvent decât obişnuiţi să fumaţi, şi acest lucru nu este mai dăunător. Vapatul prezintă doar o mică fracţiune din riscurile asociate fumatului. Vapatul este diferit de fumat prin modul în care furnizează nicotină la creier. Cu fumatul, primeşti o doză foarte rapidă în timp scurt. La vapat, în general durează mai mult până când nicotina ajunge la creier şi trebuie să inhalaţi mai des.

Este important să-ţi foloseşti ţigara electronică cât de mult ai nevoie pentru a te ajuta să renunţi la fumat şi să te laşi.

Mitul 6: Vaparea/Ţigările electronice nu sunt reglementate şi nu ştim ce conţin

Realitate: În Marea Britanie produsele de vapat cu nicotină sunt strict reglementate pentru siguranţă şi calitate. Toate produsele destinate vânzării trebuie să fie notificate Agenţiei de Reglementare a Medicamentelor şi a Produselor de Sănătate – MHRA cu informaţii detaliate, inclusiv lista tuturor ingredientelor.

Informaţie: cumpăraţi întotdeauna produsele de vapat de la un furnizor de încredere, cum ar fi un magazin specializat, sau un comerciant online din Marea Britanie, astfel încât acestea să fie acoperite de reglementările britanice de siguranţă şi calitate impuse.

Mitul 7: Vaparea cauzează „ popcorn lung”

Realitate: Vapatul nu provoacă „popcorn lung”, denumirea comună pentru o boală rară numită bronşiolită obliterantă. Boala a fost găsită la un grup de muncitori din fabrică expuşi la o substanţă chimică (diacetil) folosită pentru a aroma popcornul. Diacetilul este prezent în fumul de ţigară, dar este interzis ca ingredient în vaporizatoarele şi e-lichidele cu nicotină reglementate de Regatul Unit si UE.

Mitul 8: Expunerea la aerosoli rezultat în urma vapatului este dăunătoare pentru cei din jur

Realitate: Nu există nicio dovadă până acum că vapatul este dăunător pentru cei din jurul tău, iar orice riscuri sunt susceptibile să fie foarte reduse. În timp ce fumatul pasiv de ţigări dăunează grav celorlalţi, nu există nicio dovadă până în prezent că vapatul este dăunător pentru oamenii din jurul tău. Cu toate acestea, ca măsură de precauţie, este mai bine să nu vapaţi în preajma bebeluşilor şi copiilor dacă puteţi evita acest lucru. Copiii mici copiază adesea ceea ce fac adulţii.

Fiţi întotdeauna atenţi când vapaţi în preajma oricărei alte persoane, în special a persoanelor cu afecţiuni de sănătate precum astmul bronşic, care ar putea fi mai sensibile la aerosolii rezultaţi prin vapare.

Mitul 9: Un aparat de vapat de unică folosinţă poate furniza la fel de multă nicotină cât 40 sau 50 de ţigări

Realitate: Un aparat de vapat de unică folosinţă standard din UK oferă o cantitate similară de nicotină ca şi 20 de ţigări. Un apparat de vapat de unică folosinţă reglementat în UK, cu cel mai ridicat nivel legal de nicotină (20 mg/ml), conţine 2 ml de lichid şi 40 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, aproximativ 20 mg de nicotină utilizatorului.

Un pachet de 20 de ţigări conţine 200 până la 300 mg de nicotină. Aceasta furnizează, în medie, 20 până la 30 mg de nicotină fumătorului.

Sursă: https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/vaping-to-quit-smoking/vaping-myths-and-the-facts/

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici