Varga: Avem peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri urgente

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, spune că trebuie făcute "împăduriri în regim de urgenţă" pe 20.000 de hectare de teren, pentru a reduce riscul alunecărilor de teren şi al scurgerilor de pe versanţi, lucrările urmând să înceapă în toamnă şi să fie finalizate în maxim doi ani.

288 afișări
Imaginea articolului Varga: Avem peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri urgente

Varga: Avem peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri urgente (Imagine: Alexandru Hojda/ Mediafax Foto)

Ministrul Lucia Varga a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că prin proiectul de lege, aprobat în Guvern şi transmis Parlamentului, de modificare a Codului Silvic, a propus ca un milion de hectare de teren să fie împădurite până în 2030, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Fondurile necesare pentru împădurirea acestor terenuri sunt prevăzute tot în proiectul de lege de modificare a Codului Silvic, şi anume din fondurile generate în urma vânzării certificatelor de dioxid de carbon. Este o sursă identificată, România beneficiază de aceste fonduri şi cu prioritate trebuie să le dirijăm către proprietari, aşa cum este prevăzut şi în Codul Silvic, dar şi către împădurirea acestor terenuri", a spus Varga.

Ea a adăugat că o altă sursă, Fondul de ameliorare, vizează cele peste 20.000 de hectare de terenuri din ţară unde trebuie făcute "împăduriri în regim de urgenţă" pentru a diminua riscul alunecărilor de teren şi al scurgerilor de pe versanţi.

"Avem o altă sursă, Fondul de ameliorare, sumele prevăzute a fi cheltuite în acest an sunt de 40 de milioane de lei. Noi vrem ca în această toamnă să începem lucrările la împădurirea unor terenuri, în special de pe bazinetele mici, pentru a preveni riscul de inundaţii. Avem identificate peste 20.000 de hectare de terenuri unde trebuie să facem împăduriri în regim de urgenţă pentru a diminua riscul alunecărilor de teren şi al scurgerilor de pe versanţi. A fost un efort pentru a identifica acele terenuri, începem lucrările de împădurire în această toamnă şi le continuăm anul viitor, făcând o eşalonare astfel încât în maxim doi ani să le finalizăm, pentru că sunt zonele cele mai expuse riscului de alunecări de teren şi de scurgeri de pe versanţi", a arătat Varga.

Ministrul a precizat că s-au identificat în fiecare judeţ terenurile care trebuie împădurite de către reprezentanţii ministerului, dar şi ai Institutului de Hidrologie şi cei ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, iar acestea vor fi făcute publice în perioada următoare.

"O altă direcţie de acţiune este cea legată de împădurirea terenurilor degradate, peste un milion de hectare în România. Suntem în analiză şi discuţie pentru a cumpăra aceste terenuri de la proprietari sau a-i sprijini să împădurească aceste terenuri şi în perioada următoare vom crea cadrul legal, astfel încât să facem cât mai urgent aceste împăduriri", a conchis Varga.

În 2 octombrie, noul Cod Silvic a fost aprobat de Guvern printr-un proiect de lege şi transmis Parlamentului spre avizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici