Varianta invizibilă a Omicron, numită BA.2, a devenit dominantă la nivel global

  • BA.2, denumită „varianta invizibilă a Omicron”, a devenit dominantă la nivel global.
  • Posibila explicaţie pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri ar putea fi ridicarea simultană a restricţiilor în mai multe ţări.
14651 afișări
Imaginea articolului Varianta invizibilă a Omicron, numită BA.2, a devenit dominantă la nivel global

Varianta invizibilă a Omicron, numită BA.2, a devenit dominantă la nivel global

Subvarianta BA.2 a Omicron, extrem de contagioasă, a devenit dominantă la nivel mondial, provocând valuri în multe ţări din Europa şi Asia şi stârnind îngrijorare în Statele Unite.

BA.2 reprezintă acum aproape 86% din toate cazurile, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este mai contagioasă decât celelalte subvariante ale Omicron, BA.1 şi BA.1.1, însă dovezile de până acum sugerează că nu ar provoca boli grave, scrie Reuters.

Ca şi în cazul celorlalte variante Omicron, vaccinurile sunt mai puţin eficiente împotriva BA.2 decât împotriva variantelor anterioare, cum ar fi Alpha sau tulpina originală de coronavirus, iar protecţia scade în timp.

Cu toate acestea, conform datelor Agenţiei de Securitate Sanitară din Marea Britanie, protecţia este restabilită de o doză booster, în special pentru prevenirea spitalizării şi a decesului.

Răspândirea BA.2 a fost pusă pe seama recentelor creşteri ale cazurilor în China, precum şi a infecţiilor record din ţări europene precum Germania şi Regatul Unit. Cu toate acestea, unele ţări europene înregistrează acum o creştere mai lentă a numărului de cazuri noi sau chiar un declin.

BA.2 a fost numită „varianta invizibilă", deoarece este mai greu de urmărit.

O preocupare cheie cu privire la această subvariantă este reinfectarea persoanelor care au avut deja BA.1, în special pentru că o serie de ţări păreau să se confrunte cu „vârfuri duble" ale ratelor de infectare surprinzător de apropiate. Însă datele din Marea Britanie şi Danemarca au arătat că, în timp ce Omicron poate reinfecta persoanele care au avut alte variante, cum ar fi Delta, până acum au fost descoperite doar câteva cazuri de reinfectare cu BA.2 la persoane care au avut BA.1.

Oamenii de ştiinţă spun că o posibilă explicaţie pentru răspândirea recentă a numărului de cazuri de BA.2 ar putea consta în ridicarea simultană a restricţiilor în mai multe ţări.

„BA.2 a fost varianta care a circulat când toţi aceşti oameni au încetat să mai poarte măşti", a declarat Dr. Andrew Pekosz, virusolog la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

Indiferent de cauza răspândirii repide a BA.2, oamenii de ştiinţă sunt de părere că este un memento pentru faptul că virusul continuă să provoace daune, în special în rândul celor nevaccinaţi, subvaccinaţi şi vulnerabili.

„Rămâne o problemă uriaşă de sănătate publică”, a declarat Mark Woolhouse, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici