Viaţa, privită prin ecranul telefonului. Focul de artificii de Revelion din Capitală, surprins pe zeci de mii de mobile | FOTO

Zeci de mii de oameni au fost sărbătorit trecerea dintre ani în Piaţa Constituţiei din Bucureşti şi cei mai mulţi au filmat focul de artificii. Dar de ce filmăm tot? Specialiştii sunt împărţiţi şi ei: poate fi vorba de nevoia de a fugi de realitatea sau la mijloc este evoluţia datorită tehnologiei.

310 afișări
Imaginea articolului Viaţa, privită prin ecranul telefonului. Focul de artificii de Revelion din Capitală, surprins pe zeci de mii de mobile | FOTO

Sindromul filmatului: Focul de artificii de Revelion, surprins pe zeci de mii de mobile

Una dintre imaginile prezentate chiar de către organizatori arată o mare de telefoane ridicate spre cer în timpul spectacolului de artificii. Asta înseamnă că cei care le ţineau ridicate priveau ce se petrece pe cer doar prin telefon.

Iar scena se repetă la orice eveniment public. Chiar şi momentele importante din familie sunt trăite de cele mai multe ori prin camera telefonului.

“Circuitele neuronale se formează utilizând excesiv vederea în detrimentul celorlalte simţuri, fapt ce reduce varietatea experienţelor. Reproducerea lumii virtuale în realitatea perceptibilă nu este o reuşită pentru că in viata internetului ai senzaţia că tu faci ce vrei, cum vrei, esti lider pe când în viaţa reală totul este interacţiune. În acest caz apar obstacole pentru că nu ai experienţa şi exerciţiul comunicării, negocierii”, a declarat psihologul Keren Rosner, pentru MEDIAFAX.

Aceasta consideră “fuga” în telefonul mobil ca fiind fuga de realitate. Într-o intervenţie anterioară pentru MEDIAFAX, psihologul spunea că oamenii au început să nu mai ştie să interacţioneze între ei, urmare a acestui comportament.

Nu mai puţin de 90.000 de oameni s-au aflat în noaptea dintre ani în Piaţa Constituţiei la Revelionul organizat de Primăria Bucureşti, iar mai bine de jumătate a surprins pe telefon momentul de la miezul nopţii.

Paradoxal, numărul celor care au distribuit ulterior imaginile cu focul de artificii în mediul online a fost destul redus.

Nu este exclus, aşa cum se întâmplă în multe cazuri, ca cei mai mulţi să nu mai revină niciodată asupra înregistrării sau să o şteargă în câteva zile pentru a face loc unei alte filmări.

Specialiştii sunt şi ei împărţiţi. Există opinii potrivit cărora ceea ce trăim înseamnă de fapt o altă formă de comunicare.

“Nu este o pierdere pentru noi, ci este ceva diferit faţă de ceea ce mulţi dintre noi am fost învăţaţi să avem. Suntem în acord cu ceea ce înseamnă dezvoltare şi evoluţie. Chiar dacă în momentul de faţă multe din studiile făcute vorbesc despre faptul că avem o comunicare sterilă, că oameniii se însingurează, eu nu sunt de acord cu acest aspect. În timp, ne vom da seama că dacă în cercul nostru de prieteni, atunci când nu exista o reţea de socializae erau poate în jur de 100 de oameni cu care interacţionam într-un an de zile, acum s-a lărgit foare mult sfera noastră de influenţă şi vorbim despre un alt tip de comunicare, nu neapărat o lipsire de emoţie atunci când vine vorba de sinceritate sau în a ne arăta viaţa aşa cum este ea”. a declarat psihologul Mirela Zivari, pentru MEDIAFAX.

"Pe de altă parte, când surprindem pe cameră momente din viaţa noastră vorbim despre nevoia de a fi văzuţi şi de a fi priviţi de ceilalţi. Este o nevoie atât de ancestrală în noi încât nu o putem nega. Este o nevoie la nivel inconştient extrem de puternică de a fi privit şi de a fi important”, a completat aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fotografii,
revelion,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici