Vicepreşedintele CJ Brăila, verificat de Parchet pentru conflict de interese, la sesizarea ANI

Vicepreşedintele CJ Brăila, Florin Mija, va fi verificat de Parchet, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat existenţa unui conflict de interese de natură penală, pentru că acesta a semnat, în timpul mandatului, documente de încheiere a trei contracte de furnizare cu două societăţi.

209 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele CJ Brăila, verificat de Parchet pentru conflict de interese, la sesizarea ANI

Vicepreşedintele CJ Brăila, verificat de Parchet pentru conflict de interese, la sesizarea ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) arată, într-un comunicat de joi, că a constatat existenţa conflictului de interese de natură penală în cazul vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Florin Mija, întrucât acesta, în perioada exercitării mandatului, a semnat, în calitate de preşedinte desemnat al Comisiei de evaluare şi al Comisiei de recepţie, documente aferente încheierii şi derulării a trei contracte de furnizare încheiate de CJ Brăila cu două societăţi comerciale, prin care s-au realizat, direct, foloase materiale pentru o altă persoană cu care acesta s-a aflat atât în raporturi comerciale, cât şi în raporturi de muncă în ultimii cinci ani.

"Valoarea celor trei contracte încheiate între CJ Brăila şi societăţile comerciale cu care Mija Florin s-a aflat în raporturi comerciale şi de muncă în ultimii cinci ani este de 8.896.715 lei (aprox. 2.000.000 euro)", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, vicepreşedintele CJ Brăila a încălcat astfel dispoziţiile Codului Penal potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act […] prin care s-a realizat, direct […] un folos […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani […] se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

În acest context, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

ANI precizează că Florin Mija este vicepreşedinte al CJ Brăila din 3 iunie 2008, iar prin dispoziţia preşedintelui instituţiei, începând cu 6 august 2010, a fost desemnat şi membru titular în Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

În 2013, CJ Brăila a încheiat, prin licitaţie publică deschisă, două contracte cu SC Rafi International General Commerce SRL şi unul cu SC Sterisystem SRL (societăţi la care Mija a deţinut calitatea de angajat sau asociat), precum şi un act adiţional având ca obiect furnizarea de aparatură medicală de specialitate şi de laborator pentru modernizarea Spitalului Judeţean Brăila, precum şi montarea, instalarea şi punerea acesteia în funcţiune.

"Atât pe parcursul derulării procedurilor de licitaţie publică aferente încheierii contractelor, cât şi pe parcursul derulării contractelor de furnizare, Mija Florin a semnat, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a ofertelor, documentele emise de autoritatea contractantă CJ Brăila şi raportul procedurii, iar, în calitate de preşedinte al Comisiei de recepţie, a semnat procesele-verbale de recepţie şi acceptare definitivă şi procesele-verbale de recepţie cantitativă", se mai arată în comunicat.

ANI precizează că vicepreşedintele CJ Brăila a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază, însă nu a depus încă la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Agenţia aminteşte că, potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, iar dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici