Vicepreşedintele suspendat al CJ Cluj Radu Bica şi Aspazia Droniuc, deferiţi justiţiei

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, suspendat din funcţie în urma arestării preventive, şi femeia de afaceri Aspazia Droniuc au fost trimişi în judecată, vineri, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, pentru fapte de corupţie.

321 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele suspendat al CJ Cluj Radu Bica şi Aspazia Droniuc, deferiţi justiţiei

Radu Bica (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Vasile Radu Bica este acuzat de luare de mită, iar Aspazia Dronciuc, asociat al SC Frarom Import Export SRL Cluj Napoca, de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a acceptat promisiunea inculpatei Droniuc Aspazia de a-i remite suma de 20.000 de euro pentru a-i furniza acesteia informaţii legate de viitoarea licitaţie ce urma a fi organizată de societatea Cluj Arena pentru asigurarea mentenanţa pe anul 2012 la stadionul Cluj Arena.

Consiliul Judeţean Cluj are o participare de 90% la societatea Cluj Arena, firmă care este condusă de Plenul Consiliului Judeţean Cluj din care face parte de drept şi inculpatul Bica Radu Vasile în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Societatea comercială a inculpatei Droniuc Aspazia are ca principal obiect de activitate servicii de mentenanţă, iar contractul pe care dorea să îl obţină viza servicii cum ar fi electricitatea, asigurarea clădirii, întreţinerea gazonului,etc. Informaţiile legate de această licitaţie îi erau necesare inculpatei Droniuc Aspazia, întrucât îi asigurau un avantaj faţă de alţi potenţiali ofertanţi şi îi facilitau câştigarea licitaţiei.

Din suma de 20.000 de euro,în 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit efectiv 43.000 lei, echivalentul a 10.000 de euro, în scopul menţionat mai sus. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 43.000 de lei aparţinând inculpatului Bica Radu Vasile.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a două persoane faţă de care s-au efectuat acte de urmărire penală pentru infracţiunile de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită. Concret, avocatul Bogdan Aldea şi Robert Droniuc au fost scoşi de sub urmărire penală.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

În 31 octombrie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica a fost reţinut de procurorii DNA, în urma unui flagrant delict, şi apoi arestat preventiv, fiind acuzat de luare de mită. Ulterior, Bica a făcut recurs la decizia arestării preventive, iar, în 11 noiembrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins contestaţia acuzatului.

Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, a emis ordinul de suspendare din funcţia de vicepreşedinte a Consiliului Judeţean a lui Radu Bica, după ce a primit de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia de respingere a recursului făcut de Bica la măsura arestării preventive.

În 14 noiembrie, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, declara că, prin decizia Colegiului Director, Radu Bica a fost exclus din partid.

Radu Bica era vicepreşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PDL Cluj din 2004 şi vicepreşedinte al PDL Turda din acelaşi an.

O săptămână mai târziu a fost reţinut, tot pentru luare de mită, în formă continuată, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu. Acesta a fost arestat preventiv, în noaptea de 10/11 noiembrie, alături de directorul general al Brantner România, Călin Stoia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici