Video VIDEO | Comisia juridică din Senat va da săptămâna viitoare raport în cazul lui Viorel Ilie, care a fost, astăzi, audiat/ Cum se apără ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, este audiat, miercuri, în Comisia juridică a Senatului, în legătură cu cererea DNA de încuviinţare a începerii urmării penale. Raportul Comisiei juridice va fi supus votului plenului Sentului, care va decide dacă aprobă sau nu solicitarea.

229 afișări

Procurorul şef DNA a cerut Senatului, pe 25 august, încuviinţarea începerii urmăririi penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.În acelaşi dosar, sunt urmăriţi penal directoarea de cabinet a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul (MRP), Elena-Felicia Pop şi doi angajaţi ai ministerului, membri ai comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia. Cu toţii sunt acuzaţi de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Potrivit DNA, "Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant".

Procurorii spun că proba scrisă a fost stabilită pentru 31 iulie, iar, în context, în perioada de dinainte, ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a determinat-o pe directoarea sa de cabinet, Felicia Pop, să le ceară membrilor comisiei de concurs, Maria Alexandrescu şi Mihai-Cornel Zaharia, subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă. Aceştia i-au dat directoarei de cabinet subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă, "ştiind că respectivele informaţii nu erau destinate publicităţii şi că urmează a fi dezvăluite anumitor candidaţi ce urmau să susţină proba scrisă".

În aceeaşi zi, directoarea de cabinet le-a dat candidaţilor "agreaţi" subiectele şi rezolvarea lor. "Pe lângă faptul că aceştia au avut acces la subiectele de concurs şi la rezolvarea lor, fiind vădit favorizaţi faţă de ceilalţi candidaţi, a reieşit ca ei, potrivit înţelegerii, au şi întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidaţii favorizaţi. Mai mult, potrivit statului de funcţii din schema de personal a ministerului, nu toţi candidaţii favorizaţi ar fi îndeplinit condiţiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcţii, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora", arăta DNA.

În aceeaşi zi, Departamentul de comunicare al ALDE transmitea că partidul va formula un punct de vedere privind solicitarea DNA de încuviinţare a urmăririi penale împotriva ministrului Viorel Ilie doar după ce Comisia juridică a Senatului va formula un punct de vedere în acest caz. ”Nu ne vom pronunţa cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată, iar Comisia juridică nu îşi va exprima punctul de vedere. În funcţie de avizul primit de la Comisia juridică, ALDE îşi va exprima punctul de vedere”, se arăta într-un comunicat de presă al ALDE.

Totuşi, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat o opinie legată de dosarul colegului său de partid pe 1 septembrie. ”Aşa cum am văzut transcrierile discuţiilor din cadrul unora din instituţiile statului, mă refer la procuratură, tehnica pe care au folosit-o în trecut au folosit-o şi acum şi anume: scoateţi repede un dosar ca să luăm presiunea de pe noi. Şi au găsit această problemă a organizării acestui concurs pentru ocuparea unor funcţii minore în Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Mi se pare că era şi un şofer pe acolo care trebuia să dea concurs. Din povestea asta, l-au agăţat pe ministru, care nu are o implicare directă că nu organizează ministrul concursul, nu se ocupă el de stabilirea subiectelor, dar ca ministru cred că nu este nimic anormal să ştie ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduce şi să fie informat”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă Viorel Ilie are momentan susţinerea ALDE, Tăriceanu a invocat prezumţia de nevinovăţie, susţinând că aşteaptă raportul Comisiei Juridice.

”Nu cred că este o chestiune politică, e o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă. Să ştiţi că există un principiu pe care ar trebui să-l respectăm cu toţii şi anume prezumţia de nevinovăţie. Eu nu sunt jurist şi nu sunt în măsură să judec, de aceea am solicitat comisiei juridice un punct de vedeer şi după aceea va urma şi o discuţie politică pe acest subiect”, a mai spus Tăriceanu.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat că este ”complet nevinovat” după ce a fost audiat în Comisia juridică din Senat în urma cererii procurorilor DNA de încuviinţare a începerii urmării penale.

”"Am o experienţă neplăcută printr-un comunicat pe care l-am dat tocmai încercând să clarific lucrurile. Asta am cerut şi astăzi, să clarific aceste câteva lucruri din dosar. Eu mulţumesc că îmi acceptaţi să nu fac alte declaraţii, ţinând cont cont de toate circumstanţele. (...) Sunt complet nevinovat”, a declarat Viorel Ilie după ce a fost audiat în Comisia juridică din Senat.

La rândul său, avocatul Adrian Miclescu a afirmat că cererea DNA este ”totalmente neîntemeiată”.

”Acest lucru l-am făcut după un studiu amănunţit al dosarului. Am expus cât se poate expune în acest timp oarecum limitat toate probele din care nu rezultă nici direct, nici indirect – mă refer la declaraţii de martori, declaraţii de suspecţi şi înregistrările ambientale – vreo participaţie infracţională directă sau indirectă a domnului ministru”, a declarat avocatul Adrian Miclescu.

El a mai spus că Viorel Ilie, clientul său, până miercuri, nu a dat nicio declaraţie în dosar.

”Dacă ar fi fost să fie o procedură imparţială, cel puţin ar fi trebuit audiat înainte de formularea cererii în calitatea de martor, după care să se decidă dacă este suficient sau dacă sunt elemente care îândrituiesc o solicitare de urmărire penală”, a adăugat avocatul Miclescu.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul pe marginea cererii DNA de încuviinţare a începerii urmării penale a ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul va fi dezbătut şi votat ”în proxima şedinţă”.

”Nu s-a amânat votul, suntem în continuare în procedură parlamentară. Conform deciziei Biroului Permanent, avem 14 zile pentru a da raport. (...) Astăzi am continuat procedura. Săptămâna trecută am emis un raport preliminar, în care am spus că am fost corect informaţi. A fost o audiere destul de lungă, în care dl. ministru împreună cu avocatul său au exprimat un punct de vedere. Colegii senatori au încercat să clarifice anumite lucruri, aşa cum rezultă ele din materialul înaintat de Parchet. Avocatul urmează să depună concluzii scrise în zilele următoare, în aşa fel încât ciomisia la proxima şedinţă să ia act de ceea ce va depune avocatul şi să decidă în cunoştiinţă de cauză. La proxima şedinţă vrem să dezbatem şi să emitem raportul”, a declarat Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice din Senat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici