VIDEO Nelu Tătaru: 3.183 cazuri de coronavirus confirmate. Avem trei focare, la Suceava, Arad şi Deva / Despre Ţăndărei: Se poate ajunge la carantinare

  • Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a susţinut vineri o conferinţă de presă la Palatul Victoria. Ministrul a anunţat că în România au fost confirmate deja 3.183 de cazuri de coronavirus
  • Totodată, Tătaru a mai spus că există trei focare în România, respectiv Suceava, Arad şi Deva
  • Despre situaţia de la Ţăndărei, ministrul a precizat că „se poate ajunge la carantinare”
34572 afișări
Imaginea articolului VIDEO Nelu Tătaru: 3.183 cazuri de coronavirus confirmate. Avem trei focare, la Suceava, Arad şi Deva / Despre Ţăndărei: Se poate ajunge la carantinare

„Avem trei focare de infecţie: Suceava, Arad şi Deva. În două dintre acestea am fost personal să verific situaţia şi urmează ca în perioada următoare şi Deva. Voi merge în fiecare regiune să verific personal cum stau lucrurile şi să lucrez cu colegii mei pentru remedierea deficienţelor. Am luat o serie de măsuri şi vor urma şi altele. La Suceava, lucrurile încep să intre pe făgaşul normal. Am cerut noului secretar de stat Paul Oprea să rămână în localitate şi să coordoneze echipele. Deja în această dimineaţă am anunţat că au fost refăcute circuitele în tot spitalul. Mâine începe testarea pentru tot personalul medical”, a afirmat, vineri, Nelu Tătaru.

Ministrul a vorbit, în conferinţa de presă, şi despre cazul de la Ţăndărei, acolo unde autorităţile vor instituirea stării de carantină.

„Fiecare focar, mare sau mic, este evaluat în particular. Avem trei focare mari. Sunt mai multe focare mici. În contextul situaţiei locale a nerespectării izolării, se poate ajunge şi la carantinare. (...) Autorităţile locale vor face ce este necesar pentru a limita acest focat. În condiţiile în care nu se reuşeşte, vom aplica şi alte măsuri”, a spus Nelu Tătaru.

Potrivit ministrului Sănătăţii, vineri au fost refăcute circuitele la Spitalul Judeţean Suceava.

Mâine începe testarea personalului la Spitalul Judeţean Suceava

„Lucrurile incep să intre pe făgaşul normal. Am cerut noului secretar de stat Paul Oprea să rămână în localitate şi să coordoneze echipele. Deja în această diminneaţă am anunţat că au fost refăcute circuitele în tot spitalul. Mâine va începe testarea pentru tot personalul medical. Cine va fi apt de muncă va începe să lucreze”, a spus ministrul.

Confrom acestuia, un nou aparat de diagnosticare va ajunge la Suceava. Citeşte continuarea...

Redăm declaraţiile principale din conferinţă:

- Traim cea mai mare criza a schimbat viata tuturor. Am pierdut 116 pacienti,fiecare este o durere pentru noi, transmit condoleante familiilor. Cu totii avem acelasi scop. Sa salvam viata oamenilor. Fiecare viata pierduta e o durere pentru familii.

- Sistemul medical se confrunta cu o situatie fara precedent pentru ca societatea se bazeaza pe noi.

- Avem 3.183 de persone confirmate cu noul coronavirus, 283 de persoane au fost declarate vindecate. Varsta medie este de 66 in cazurile de deces si au avut comorbiditati. Avem trei focare la Suceava, Arad şi Deva. Am luat o serie de masuri. Voi merge in fiecare regiune sa verific personal cum stau lucrurile. 

- La Suceva incep lucrurile sa intre pe un fagas normal. Vrem sa urgentam procedura de testare.

- Am luat o serie de masuri pe care le cunoasteti. Am anuntat ca au fost refacute circuitele in spitalul de la Suceava. Vrem sa eliminam lista de teste aflate in asteptare, nelucrate, in acest moment sunt 150 de teste. 

- Persoanele care ocupa functii de conducere vor fi numite de Ministerul Sănătăţii. Guvernul Romaniei a decis ca toate unitatile sanitare sa fie transferate in coodonarea Ministerului Sanatatii. Guvernul Romaniei a alocat 350 de milioane de lei Ministerului Sanatatii. In calitate de ministru al Sanatatii am semnat file de buget in valoare de peste 19 milioane de euro pentru 13 institute si spitale judetene. 

- Pregatim investitiile si in spitalele de suport. Compania Unifarm a efectuat 1.245 de actiuni de distributie in spitale pentru transportul de combinezoane, manusi, masti, botosei de unica folosinta, bonete medicale.

- Au fost controlate alte 3 milioane de combinezoane, 3 milioane de masti chirugicale, cantitati importante de alcool sanitar. Prin Crucea Rosie au ajuns 10 aparate de testare moleculara care fac testul in 45 de minute.

- Am reusit sa crestem capacitatea de testare de la un centru in 26 februarie la 35 de centre intr-un timp relativ scurt de cateva saptamani.

- Un numar de aproximativ 4.000 de cutii dintr-un medicament antiviral folosit in tratarea a peste 8.000 de pacienti a fost donat si distribuit in 10 unitati sanitare care trateaza pacienti cu Covid-19. 

- Retetele vor fi valabile 90 de zile. Se poate face teleconsult si eliberare de retete. Avem disponibilitate de a putea face  consultatii prin telefon si eliberarea unei rete electronice.

- Perioada de rezidentiat s-a prelungit pana in toamna, pana la 31 octombrie. 

- In toate unitatile care tin de Ministerul Sănătăţii posturile vacante pot fi ocupate si de personal medical pe perioada starii de urgenta. Stimati colegi de breasla, Romania are nevoie de noi. E un moment dificil in care trebuie sa demonstram ca ne facem meseria. Eu voi fi aici indiferent ce va urma. Voi continua sa merg in spitale.

- Echipa Ministerului Sănătăţii lucreaza 24 din 24. Fac apel la cetateni pentru a respecta masurile impuse. Stati in casa cat mai mult posibil. Doar uniti si responsabili vom reusi sa depasim aceasta criza. 

- A fost descoperit un focar la Tandarei. Il evaluam. Se poate ajunge la carantinare. Autoritatile locale vor face ce este necesar.

- Dupa vizitele in teritoriu am constatat discrepante intre raportari la nivel central si intre distribuirea medicamentelor si necesarul care era la cadrele medicale.

- Suntem in scenariul 4 in care discutam despre un diagnostic clinc. Ieri s-au facut 2.788 de teste. Suntem la zi cu toate testele in acest moment.

Despre ce bani vor primi medicii: Am discutat mai inainte. Am luat aceste masuri. Sunt echipamente. N-as spune bonus. As spune un spor de periculozitate. Asa ceva nu s-a mai intalnit pana acum. Toate cadrele medicale merita acest spor.

Despre impunerea de carantina la Arad şi Deva: Daca se respecta toate conditiile nu ajungem acolo.

Despre sarbatorile pascale: Suntem intr-o stare de urgenta în care distantarea sociala e foarte importanta.

Conditiile prin care se carantineaza un oras: INSP face studii in fiecare zi. Avem anumiti indicatori care ne raporteaza necesitatea intrarii in carantina a unui oras.

Despre spitalul din Suceava: Doar 15% dintre cadrele medicale sunt active in Spitalul Judetean Suceava.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici