Video VIDEO "Remiză" şi anul acesta la Ruginoasa: Vălenii şi delenii nu s-au mai întâlnit pentru că au fost blocaţi de jandarmi/ Tradiţionala bătaie s-a transformat în urări

"Remiză" şi anul acesta la Ruginoasa: bătălia dintre văleni şi deleni nu a fost câştigată de nimeni pentru că cetele nu s-au mai întâlnit, ci au fost ţinute departe de jandarmi. Tradiţionala bătaie de la Ruginoasa s-a transformat în urări începute din zorii zilei şi care se vor termina seara.

2075 afișări

Tradiţia spune că pe 31 decembrie, în comuna ieşeană Ruginoasa la răsăritul soarelui se bat anul vechi şi anul nou, mai exact vălenii şi delenii.

Tinerii din sat se îmbracă în costume la care au lucrat pe tot timpul anului, poartă măşti imense şi au bice. Au fost ani la rând când cetele rivale s-au încăierat şi s-au lovit cu ciomege, însă de 5 ani autorităţile nu le mai permit. Cu măştile pe faţă, tinerii au renunţat la ciomege şi le-au înlocuit cu bice, la cererea autorităţilor.

Sâmbătă dimineaţă, puţin înainte de ora 7, tinerii mascaţi au ieşit pe străzile din Dumbrăviţa, unul dintre satele din Ruginoasa, pentru a transmite urări vecinilor.

"Se băteau frumos, fără pari, fără ciomege. Ăştia de la vale îi băteau pe ăia de la deal, rupeau pământul cu bicele aici pe stradă”, povesteşte un bătrân ieşit la poartă să-i vadă pe mascaţi.

De această dată însă lupta s-a dat între jandarmi şi tineri, pentru că vălenii şi delenii au fost ţinuţi departe unii de ceilalţi.

Ca să respecte obiceiul până la capăt, mascaţii care au făcut parte din acelaşi grup au încercat să se încaiere între ei, însă s-au lovit de cordoanele de jandarmi şi poliţie.

Spectacolul costumelor şi al bicelor s-a desfăşurat pe străzile din comună, dar şi în faţa Primăriei.

Localnicii au ieşit special din case la răsărit pentru a-i vedea şi anul acesta pe mascaţi fie pe străzile din comună, fie în piaţa din centru. Bătrânii satului povestesc că tradiţia spune, de fapt, că spiritele rele ale anului ce tocmai a trecut ar trebui alungate cu bicele, nicidecum cu ciomege, pumni şi picioare.

La 80 de ani împliniţi, Constantin iese an de an să îi vadă pe colindători. Bâtrânul spune că tradiţia e frumoasă, dar nu denaturată aşa cum e acum: "Tradiţia trebuie să fie respectată în domeniul culturii, a civilizaţiei, a umanităţii, nu vine sărbătoarea ca oamenii, copiii să se bată între ei să-şi spargă capul. Acum când îl vezi că are un stâlp de telegraf, un par de salcâm scos din pământ, îţi mai vine să te uiţi la el? Toate neregulile şi supărările de peste an ei le descarcă acum de Anul Nou, dar nu e bine să mă bat eu cu colegu, feciorul sau vecinul. Tradiţia este să vină să dea mâna, să vorbească cinstit, să facă o urare. Astăzi a fost bine că s-a respectat tradiţia. Bătrânii noştri, bunicii noştri, taţii noştri au trecut prin multe, dar nu s-au bătut, dădeau mâna. Acum dimineaţa se bat şi după-amiaza se întâlnesc şi se iubesc” , a povestit Constantin Toacă.

Tot în piaţă, o fetiţă de şase ani a venit alături de mama ei să vadă spectacolul măştilor. "M-am trezit dimineaţă la 8 jumătate să vin să-i văd. Cel mai mult mi-au plăcut când mascaţii s-au împins unul în altul. Eu ştiu că ar trebui să se bată, dar nu ştiu de ce”, a spus fetiţa.

Însă mama ei a contrazis-o şi a încercat să îi explice: "Bine că nu a fost bătaie, e un obicei frumos. Nu e bine că lumea ştie că la Ruginoasa se bat tinerii, alta ar trebui să fie povestea”.

După ce au colindat pe străzile din comună, cetele de mascaţi au intrat şi în sediul Primăriei, pentru a-i face urări primarului. Ba chiar s-au adunat şi în piaţa centrală a comunei, unde au fost însoţiti de fanfară.

Colindătorii au fost supravegheaţi în permanenţă de peste 100 de jandarmi şi politişti.

"Nu au fost înregistrate incidente sau situaţii care să necesite intervenţia forţelor de ordine, oamenii înţelegând să manifeste un comportament civilizat. În jurul orei 9 grupurile au început să se disperseze. De altfel, ne aflăm la al cincilea an consecutiv la Ruginoasa când pe timpul desfăşurării acestor manifestări tradiţionale nu au fost semnalate fapte de violenţă sau alte incidente” , a declarat lt. Ionuţ Catană, purtătorul de cuvânt al Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.

Vălenii şi delenii nu s-au mai confruntat din anul 2011. Au fost însă ani în care unii şi-au pierdut viaţa în încăierari, iar alţii au fost grav răniţi. Din cauza istoricului sângeros, autorităţile au interzis folosirea bâtelor şi confruntarea dintre cele două cete. Obiceiul uratului cu măşti şi bice este cunoscut de către localnici sub numele de "Malanca".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici