Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidenţial timp de 100 de ani

„Micul Einstein” este mândria Olteniei, iar reuşita sa a fost apreciată de iluştri cercetători din România.

59605 afișări
Imaginea articolului Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidenţial timp de 100 de ani

Vladimir Vîrzob, „Micul Einstein” al României, a inventat o baterie nucleară KN-9 care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidenţial timp de 100 de ani

Invenţia lui Vladimir are dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, aducându-şi, astfel, propria contribuţie la un principiu descoperit de cercetători în secolul trecut, dar care inspiră viitoarea generaţie.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcţionează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric. Invenţia mea se referă la o baterie radio-izotopică ce se bazează pe un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiaţiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea ştiinţifică.

În urma unor deducţii teoretice am dedus faptul că aceasta poate produce până la 12 Megawatt/zi, în condiţii ideale. Pentru a efectua aceste determinări teoretice am implementat un software AI Self Learning, care a realizat scenarii ce imit realitatea după modul de funcţionare al bateriei”, povesteşte Vladimir Vîrzob.

Invenţia a fost premiată la Salonul Internaţional de Inventică EUROINVENT de la Iaşi, primind distincţia de excelenţă în 2023.

„Este foarte important să sprijinim ideile tinerilor. Cu speranţa că va fi pus în practică şi dezvoltată, invenţia reprezintă un pas important pentru cercetarea românească”, a declarat Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu

Vladimir Vîrzob este elev la Colegiul Naţional „Traian” din Drobeta-Turnu Severin, pasionat de fizică nucleară şi chimie. În 2021 el a fost premiat cu argint pentru „CHR - X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internaţional de Inovaţii şi Invenţii de la Varşovia, unde a concurat alături alţi 200 de participanţi de toate vârstele, din 16 ţări.

În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenţii, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafeţelor radioactive.

În mijlocul provocărilor şi oportunităţilor care definesc prezentul şi viitorul României, campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” străbate ţara cu un scop nobil şi ambiţios: să identifice, să promoveze şi să susţină tinerii talentaţi şi dornici să contribuie la progresul ţării. Astfel, a fost descoperit şi tânărul Vladimir Vîrzob şi invenţia sa unică.

Această iniţiativă extraordinară aduce în prim-plan energia, creativitatea şi potenţialul extraordinar al generaţiei tinere din România. „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” nu este doar o simplă campanie, ci o mişcare care îşi propune să schimbe paradigmele şi să stimuleze inovaţia şi excelenţa în toate domeniile.

Campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a fost lansată în spiritul sărbătoririi unităţii şi identităţii naţionale şi îşi propune să aducă în prim-plan poveştile şi realizările celor mai remarcabili copii şi tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea şi talentul lor, au reuşit să se facă remarcaţi la nivel naţional şi internaţional.

Cei 100 de tineri care ne fac mândri că suntem români şi care s-au remarcat prin performanţe deosebite vor fi incluşi în primul catalog al excelenţei româneşti, care va fi lansat la finalul acestui an.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici