Voiculescu: Decizia CNCD, un impuls pentru continuarea proiectelor privind cunoaşterea limbii române

Liderul PC Dan Voiculescu apreciază că decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul sesizării depuse de Uniunea Civică Maghiară (UCM) reprezintă un impuls pentru continuarea proiectelor menite să sprijine cunoaşterea limbii române de către toţi cetăţenii României.

1 afișare
Imaginea articolului Voiculescu: Decizia CNCD, un impuls pentru continuarea proiectelor privind cunoaşterea limbii române

Voiculescu: Decizia CNCD, un impuls pentru continuarea proiectelor privind cunoaşterea limbii române

"Decizia CNCD confirmă faptul că iniţiativele mele legislative nu au vizat sub nicio formă discriminarea comunităţii maghiare, aşa cum au încercat să sugereze liderii UCM, şi s-au referit strict la asigurarea unui cadru adecvat de cunoaştere a limbii române de toţi cetăţenii României", a declarat Dan Voiculescu, potrivit unui comunicat de presă remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele PC a mai afirmat că hotărârea Consiliului reprezintă "un impuls pentru continuarea acţiunilor şi iniţiativelor legislative care au ca scop cunoşterea limbii române de către toţi cetăţenii României indiferent de etnie".

Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, luni, că afirmaţiile făcute de Dan Voiculescu privind învăţarea limbii române de către maghiari constituie declaraţii politice ale unui senator, astfel că ele nu pot fi judecate.

"Există o excepţie de competenţă a CNCD-ului, care nu poate sancţiona declaraţii politice ale parlamentarilor sau iniţiative legislative ale lor, dat fiind că, prin Constituţie, aceştia au imunitate pentru acest gen de ieşiri publice. Practic, Colegiul a decis că ceea ce a spus domnul Voiculescu constituie declaraţii politice şi, deci, nu poate investiga natura lor şi nici nu-l poate sancţiona pe autorul lor, care este parlamentar", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Colegiu.

Totuşi, în decizia în cazul Voiculescu, pe lângă anunţul privind "excepţia de competenţă faţă de afirmaţiile unui senator în funcţie", CNCD a decis să facă un apel la întreaga clasă politică, cerându-le în special parlamentarilor să evite "afirmaţiile ce ar putea fi calificate drept discriminatorii".

La sfârşitul lunii iunie 2007, conducerea Uniunii Civice Maghiare – Scaunul Sfântu Gheorghe a sesizat CNCD în legătură cu declaraţiile liderului PC, Dan Voiculescu, referitoare la însuşirea limbii române de către maghiari. Organizaţia locală a UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe a trimis o sesizare CNCD în care solicita, printre altele, o analiză a afirmaţiilor lui Dan Voiculescu referitoare la însuşirea limbii române de către cetăţenii români de naţionalitate maghiară.

Preşedintele UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, la momentul sesizării CNCD, că Uniunea a arătat Consiliului Naţional de Combatere a Discriminării că Dan Voiculescu "s-a pronunţat în mod deosebit de discriminatoriu referitor la cetăţenii români de naţionalitate maghiară din România, declarând că, dacă în termen de doi ani nu însuşesc corect limba română, pierd cetăţenia". Gazda a adăugat că sunt persoane vârstnice care s-au născut în Ungaria şi care nu mai pot învăţa limba română.

Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, declara, la jumătatea lui iunie 2007, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că PC a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care etnicii maghiari din România să fie obligaţi să înveţe limba română. Voiculescu a spus atunci că proiectul prevede un termen de doi ani în care etnicii maghiari să înveţe limba română, sub sancţiunea pierderii cetăţeniei române, dacă nu vor reuşi.

Totodată, el declarase că, sub nicio formă, nu va renunţa la proiectul iniţiat şi că acesta urmează să fie dezbătut în Senat în luna februarie. "Sunt convins că toţi parlamentarii, poate mai puţin cei din UDMR, vor vota pentru acest proiect", a afirmat el.

Preşedintele Uniunii Civice Maghiare-Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, luni, că nu a primit, în mod oficial, nicio înştiinţare din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, aflând doar din presă că acesta a hotărât că nu este vorba de discriminare în cazul Voiculescu.

Gazda şi-a exprimat speranţa că proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor de conservatori nu va trece de Parlament, adăugând că, în caz contrar, va trebui contestat la Curtea Constituţională.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici