Voinescu: Cele patru ONG-uri şi-au pierdut neutralitatea

Purtătorul de cuvânt al candidatului Traian Băsescu la Preşedinţie, Sever Voinescu, a catalogat, joi, acţiunea ONG-urilor care au cerut sesizarea CC cu privire la organizarea referendumului drept una "direct politică, electorală", afirmând că organizaţiile şi-au pierdut neutralitatea politică.

15 afișări
Imaginea articolului Voinescu: Cele patru ONG-uri şi-au pierdut neutralitatea

Voinescu: Cele patru ONG-uri şi-au pierdut neutralitatea (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Având în vedere contextul electoral al acestui anunţ, precum şi faptul că unii dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie practică deja discursul fraudării alegerilor, putem trage concluzia că acţiunea acestor organizaţii non-guvernamentale este una direct politică, electorală şi le considerăm ca susţinători deschişi ai unuia dintre candidaţii la aceste alegeri", a declarat Sever Voinescu.

El a adăugat că discursul politic privitor la fraudarea alegerilor a fost şi este o încercare "penibilă" a unora de a explica eşecul electoral "previzibil".

"Calificând referendumul drept o fraudă electorală, se urmăreşte descurajarea imensei majorităţi oneste a cetăţenilor români de a se exprima prin referendum cu privire la problemele fundamentale ale statului, care trebuie să-i servească şi să-i reprezinte", a apreciat Sever Voinescu.

"Este îngrijorător pentru democraţia noastră faptul că aceste ONG-uri susţin un asemenea discurs. Pierzând, prin urmare, neutralitatea politică, aceste organizaţii ale societăţii civile devin, în context electoral, organizaţii politice care susţin un anume candidat", a mai spus Sever Voinescu.

De asemenea, Voinescu a explicat că Traian Băsescu apare pe cele două tipuri de afişe, electorale şi pentru referendum în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale şi de iniţiator al referendumului, precizând că şeful statului, prin afişele menţionate, cheamă populaţia la referendum.

"Faptul că ceilalţi candidaţi nu îşi spun deschis părerea în legătură cu referendumul este decizia lor. Oricum, cetăţenii României ştiu deja că PNL, PSD şi UDMR au votat în Parlament împotriva referendumului. Este o chestiune de onoare din partea candidaţilor acestor formaţiuni să afirme şi public acestă poziţie. Faptul că nu o fac dovedeşte duplicitate", a mai afirmat Sever Voinescu.

În opinia acestuia, tocmai din cauza acestei "atitudini duplicitare" a clasei politice, care a promis de ani mulţi această reformare a statului dar nu a făcut-o, preşedintele Băsescu a decis "să apeleze la popor, în cadru perfect constituţional, legal şi democratic al referendumului".

Patru ONG-uri, respectiv Pro Democraţia, Centrul pentru Resurse Juridice, Transparency România şi Agenţia de Monitorizare a Presei, cer Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională referitor la convocarea referendumului odată cu alegerile prezindenţiale.

Cele patru ONG-uri susţin că prin convocarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale s-ar putea încălca prevederile articolului 57 din Constituţie privind exercitarea drepturilor şi a libertăţilor.

Potrivit acestui articol, "cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici