Zeci de mii de bugetari din Transilvania sunt în grevă

Câteva zecii de mii de bugetari din Transilvania participă, luni, la grevă, astfel că în majoritatea şcolilor nu se ţin cursuri, în spitale se asigură doar asistenţa de urgenţă, angajaţii din administraţie nu lucrează cu publicul, însă sunt şi instituţii, în special primării, unde se lucrează.

177 afișări
Imaginea articolului Zeci de mii de bugetari din Transilvania sunt în grevă

Zeci de mii de bugetari din Transilvania sunt în grevă (Imagine arhivă: Vasile Mădrăgean/Mediafax Foto)

Judeţul Alba:

Câteva mii de bugetari din instituţiile administraţiei locale, spitale şi şcoli au intrat, luni dimineaţă, în grevă.

Cei mai mulţi dintre protestatari sunt cadre didactice - aproximativ 5.000 -, iar potrivit liderului sindical Valeriu Suşman, peste 90 la sută dintre dascălii din judeţ au semnat pentru protest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În spitalele din judeţ, aproape 2.000 de asistenţi medicali şi medici au intrat în grevă, a declarat liderul Sanitas Alba, Marius Sepi. El a spus că în timpul protestului aproape 200 de angajaţi vor rămâne pe holurile Spitalului Judeţean, ca măsură de siguranţă în cazul unor urgenţe.

Grevă este şi în mai multe instituţii judeţene, precum Direcţia Muncii, Casa de Pensii, Direcţia Judeţeană a Arhivelor, Direcţia Finanţelor Publice.

În schimb, există şi instituţii unde nu se face grevă, precum Consiliul Judeţean Alba sau Primăria Alba Iulia.

Juţeul Arad:

Dascălii, personalul sanitar, funcţionarii din mai multe instituţii publice, printre care Finanţele şi o serie de primării din judeţ, au intrat în grevă.

Conform sindicaliştilor, în spitale se asigură urgenţele, o treime din personal fiind la locul de muncă, iar dascălii vor fi prezenţi în şcoli, pentru a-i supraveghea pe copiii care ar putea merge la cursuri în cazul în care nu au aflat despre protest.

Numai în sistemul educaţional, 90 la sută din angajaţi sunt în grevă, respectiv peste 6.000 de persoane, conform liderului Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad, Dănuţ Ieneşescu.

Judeţul Cluj:

Peste 7.000 de profesori şi salariaţi din sistemul de educaţie, de la Sindicatul Liber din Învăţământul Preuniversitar Cluj (SLIPC) şi Sindicatul "Spiru Haret" Turda, participă la greva generală de o zi, astfel încât nu se va desfăşura nicio activitate în grădiniţe, şcoli şi licee, cu câteva excepţii.

Preşedintele SLIPC, Lucia Cojocaru, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că la grevă au aderat peste 5.000 de membri ai sindicatului din întreg judeţul Cluj, care nu vor intra la cursuri.

"Elevii au fost anunţaţi că este grevă, dar dacă vor veni, totuşi, la şcoală, vor fi supravegheaţi de profesori", a spus Cojocaru.

Potrivit acesteia, trei licee din Cluj-Napoca - "Gheorghe Şincai", "Lucian Blaga" şi Liceul Sportiv - nu vor participa la grevă, astfel că acolo activitatea şcolară se va desfăşura normal.

Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Cluj, Ioan Marcu, a declarat, la rândul său, că vor fi în grevă circa 2.000 de salariaţi din învăţământ din zona Turda, dar şi aici se înregistrează trei unităţi unde profesorii nu au semnat pentru greva generală de o zi.

"Avem trei unităţi de învăţământ unde cursurile se desfăşoară normal, deoarece profesorii nu au semnat pentru grevă. Probabil dânşii primesc sporuri de care noi nu ştim, altfel nu îmi explic atitudinea lor. Este vorba despre Şcoala de Arte şi Meserii, Grădiniţa nr. 20 şi Liceul «Emil Negruţiu» din Turda", a precizat Marcu.

Sindicaliştii din administraţie, membrii FNSA, nu au intrat în grevă, dar vor picheta Prefectura Cluj între orele 11.00-13.00. Nici angajaţii Casei de Pensii, ai Administraţiei Financiare Cluj, ai AJOFM, ai ITM, ai APM nu participă la grevă.

Judeţul Bihor:

Peste 8.000 de cadre didactice au intrat în grevă generală, la protest participând şi o parte a sindicaliştilor din sănătate, precum şi funcţionari din administraţia publică. La grevă participă şi peste 600 de sindicalişti din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Bihor.

Situaţii speciale sunt la mai multe primării, printre care cea din Oradea, şi la Consiliul Judeţean Bihor, unde activitatea se desfăşoară după programul normal, o parte a angajaţilor purtând însă banderole albe în semn de protest faţă de legea salarizării unice.

Judeţul Bistriţa-Năsădu:

Peste 8.000 de bugetari au intrat în grevă generală de o zi, mai mult de jumătate dintre ei fiind din învăţământ. În schimb, bugetarii care lucrează în Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi în cele 62 de primării au intrat în grevă japoneză, în sensul că funcţionarii au venit la serviciu şi lucrează, dar se solidarizează cu restul greviştilor.

Majoritatea greviştilor, peste 4.000, sunt membri ai Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ (UJSLI), care face parte din FSLI.

Secretarul general al UJSLI, Emil Mocian, a declarat că, din totalul de 5.573 de membri, 82 la sută au fost de acord cu greva generală de o zi, astfel încât în şcoli sunt doar comitetele de grevă. Excepţie fac două şcoli din judeţ, cea din satul Maieru şi Şcoala Generală nr. 4 din Bistriţa, unde cursurile se ţin normal, fiindcă profesorii nu au fost de acord să participe la grevă.

În grevă generală de o zi au mai intrat peste 2.200 de sindicalişti din sistemul sanitar bistriţean, afiliaţi la Sanitas. Liderul judeţean al Sanitas, Viorel Viţelaru, a declarat că toate cele trei spitale din judeţ, Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Spitalul Orăşenesc Năsăud şi Spitalul Beclean, asigură urgenţe cu o treime din personal şi tratamentul pacienţilor, dar nu fac decât internări urgente.

Tot în grevă sunt şi asistenţii personali.

"Greva asistenţilor sociali este una mai specială, în sensul că nu pot abandona persoana asistată", a spus Viţelaru.

Totodată, în grevă au intrat peste 1.400 de funcţionari publici şi personal contractual din Sindicatul "Sed Lex", din care fac parte angajaţi ai Direcţiei Judeţene a Finanţelor Publice, ai Trezoreriei, ai Casei Judeţene de Pensii, ai Direcţiei Judeţene de Statistică, ai Vămii, ai Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului.

Liderul sindical al "Sed Lex" Bistriţa-Năsăud, Ioan Sucilea, a declarat că doar 60 de angajaţi din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice din cei 460 nu au fost de acord cu greva.

"Eu le-am spus să vină cu toţii la muncă. Dacă încep negocieri ne apucăm şi noi de lucru, dacă nu, stăm, jucăm cărţi", a spus Sucilea.

În schimb, cei peste 1.600 de membri ai Sindicatului Liber Ardealul, din care fac parte angajaţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi funcţionari din 53 de primării (cu excepţia celor din Năsăud, Beclean şi Valea Bârgăului), sunt în grevă japoneză.

"Toată lumea este la serviciu. Este un fel de grevă japoneză, să zicem. Am vorbit cu colegii noştri din primării, care ne-au zis că nu fac grevă, că ce-o să zică lumea. Aşa că ne solidarizăm cu restul bugetarilor, dar nu întrerupem lucrul", a declarat Gavril Iliuţ, lider al Sindicatului Liber Ardealul.

Sindicaliştii din primăriile din Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Valea Bârgăului nu au intrat nici ei în grevă generală.

În schimb, poliţiştii din sindicatul Prolex, peste 500 la număr, au decis să poarte banderole albe, fiindcă nu au dreptul să participe la grevă. Liderul sindical Adrian Crăciunescu a declarat, luni, că singurii care pot face grevă sunt poliţiştii comunitari, peste 60 la număr, dar aceştia, lucrând în primării, au decis să nu facă notă discordantă.

Judeţul Covasna:

Peste 3.500 de cadre didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ Covasna au declanşat greva generală. Liderul sindical al FSLI Covasna, Nagy Gabor, a declarat că în şcolile şi grădiniţele din judeţ nu se ţin cursuri.

Luni dimineaţă, pe uşile instituţiilor de învăţământ din judeţul Covasna au fost lipite afişe privind greva generală, iar profesorii şi-au anunţat elevii încă de vineri să nu se prezinte luni la şcoală.

Şi funcţionarii publici din Covasna vor protesta, luni, pichetând Prefectura.

Judeţul Hunedoara:

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sistemul bugetar au ales, în funcţie de domeniu, modalitatea de protest. Salariaţii din învăţământ, sănătate şi administraţie publică şi-au dat adeziunea pentru participarea la greva generală de luni.

Astfel, peste 6.000 de salariaţi din învăţământul hunedorean vor protesta la locul de muncă, fără să lucreze niciuna din cele opt ore de program, iar o parte vor picheta Prefectura Hunedoara.

"Este o formă de solidarizare a sindicatelor din diferite confederaţii sindicale pentru salvarea locurilor de muncă, pentru o salarizare demnă, direct proporţională cu calitatea, cantitatea şi importanţa muncii depuse. A sosit momentul ca salariaţii din învăţământ să riposteze faţă de nişte politicieni care i-au minţit şi au făcut promisiuni electorale. Colegii mei nu-şi mai pun speranţă în actualii politicieni. Dascălii şi toţi ceilalţi bugetari îi pot sancţiona la vot", a declarat, luni, Paul Rusu, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Hunedoara.

Potrivit acestuia, elevii nu vor face cursuri, după ce au fost anunţaţi de săptămâna trecută despre acest lucru, dar cadrele didactice au mers la şcoală, susţine Rusu.

În grevă este şi personalul din sistemul sanitar, peste 2.800 de oameni, care va asigura doar serviciul de urgenţă medicală. Se va asigura permanenţa pe secţiile speciale ATI, Urgenţă, Pediatrie, Nou Născuţi şi Dializă şi asistenţă medicală pe celelalte secţii, însă şi asistentele şi infirmierele vor purta ecusoane pentru a arata că sunt în grevă.

"Am ascultat promisiunile primului-ministru privind finanţarea sistemului sanitar. Nu mai credem nimic. Până nu vedem banii în contul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Judeţene de Asigurării de Sănătate Hunedoara nu vom înceta acţiunile de protest. Dacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva mai există bani de salarii pentru luna care tocmai a trecut, celelalte spitale se confruntă cu o situaţie dramatică, fiindcă nu mai au un leu în conturi. Cei care vor suferi cel mai tare sunt bolnavii, pentru care nu mai există bani de materiale sanitare", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Lucia Vintilă, liderul sindicatului "Sanitas" Hunedoara.

Conform liderilor sindicali, în Poliţie şi penitenciare, personalul de ordine, pază şi ciculaţie lucrează cu banderole pe braţ.

Judeţul Harghita:

Peste 8.000 de sindicalişti din administraţie, învăţământ şi sănătate protestează, luni, sub diferite forme, de la greva generală de o zi, până la pichetarea Prefecturii.

Liderul sindicatului Sanitas Harghita, Nyulas Emma, a precizat că, în toate spitalele din judeţ asistenţii şi medicii vor purta banderole albe pe parcursul întregii zile, în semn de protest, iar între orele 10.00 şi 12.00 aproximativ 200 de sindicalişti vor protesta în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

"Urgenţele vor fi asigurate, dar nu se vor face internări pentru cazurile curente, luni lucrând efectiv doar 30 la sută din personal. Din cei 1.820 de sindicalişti din judeţ au semnat pentru protest un număr de 1.716", a afirmat Nyulas Emma.

Tot luni, de Ziua Internaţională a Educatorului, 124 de şcoli din Harghita sunt închise. O situaţie specială este în zona de nord a judeţului, unde aproximativ 1.000 de dascăli afiliaţi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) au recurs la greva de tip japonez.

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) - zona Ciuc, Pora Filip, a declarat că în Miercurea Ciuc şi localităţile învecinate vor fi închise 40 de şcoli, după ce au semnat protestul 1.470 de sindicalişti din totalul de 1.524.

Kocs Ilona de la FSLI Odorhei, sindicat care numără 3.200 de membri, a adăugat că alte 84 de şcoli din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc şi Vlăhiţa şi-au suspendat cursurile în prima zi a săptămânii.

Nici cei 107 de sindicalişti ai "Spiru Haret" Harghita nu vor preda luni, Colegiul Naţional "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc şi alte două grădiniţe din localitate având parte de un week-end prelungit.

Toate administraţiile financiare din judeţul Harghita vor intra, luni, în grevă de o zi, pe sediile acestora fiind postate, încă de vineri, afişe care anunţă localnicii despre protest.

Judeţul Mureş:

Circa 20.000 de bugetari, din care jumătate din sistemul de învăţământ, au intrat, luni, în grevă generală, excepţie făcând doar câteva cadre didactice de la Şcoala 8 "Alexandru Ioan Cuza" din Târgu Mureş.

Potrivit liderului Cartel Alfa Mureş, Markos Gyuri, dintre sindicatele afiliate la această confederaţie, în grevă au intrat circa 600 de angajaţi TESA din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi 400 de poliţişti, cei din urmă exprimându-şi protestul prin purtarea de banderole albe.

De la CNSLR Frăţia Mureş, în grevă sunt circa 15-20.000 de salariaţi din educaţie, sistemul sanitar, Finanţe, poliţişti - prin purtarea de banderole albe - şi de la AJOFM, potrivit preşedintelui filialei judeţene a confederaţiei, Călin Orlando Cociş.

Dintre aceşti grevişti, circa 6.750 sunt din învăţământ, afiliaţi la Federaţia "Spiru Haret".

"Noi am recomandat părinţilor să-şi reţină copiii acasă, dacă nu au nicio posibilitate în acest sens şi îi aduc la şcoală, vom supraveghea copiii, dar nu vom face lecţii. Avem circa 5-6 cadre didactice de la Şcoala 8, «Alexandru Ioan Cuza», care nu doresc să facă grevă, aceştia probabil vor lucra, dar cu banderole", a precizat Săcărea.

Cornel Crucean, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Mureş, afiliat la CSDR, a spus, la rândul său, că la sindicat sunt afiliaţi circa 2.500 de membri, cadre didactice şi nedidactice, care nici nu merg la şcoală.

Preşedintele sindicatului salariaţilor din Primăria Târgu Mureş, Virgil Măceşan, a precizat că sindicaliştii afiliaţi, în jur de 1.000 de membri, vor lucra normal, însă între orele 11.00-13.00 vor picheta Prefectura.

Sindicaliştii de la instituţiile deconcentrate, Universităţile "Petru Maior" şi de Artă Teatrală, din domeniul cultural, de la Teatrul "Ariel" şi Biblioteca Judeţeană Mureş afiliaţi la Cartel Alfa, dar care nu au aderat la Alianţa Bugetarilor, nu vor intra nici ei în grevă, având alt program de revendicări.

Sindicaliştii din administraţia publică au început, de altfel, adunarea de semnături pentru ca în data de 25 octombrie să declanşeze grevă de avertisment de două ore, iar în 28 ocombrie - grevă generală pe termen nelimitat.

Judeţul Sibiu:

Membrii Cartel Alfa şi BNS nu fac grevă, luni, anunţând că vor participa la protestul de miercuri de la Bucureşti.

Sindicaliştii din învăţământul preuniversitar fac grevă japoneză, adică se ţin cursurile, dar profesorii poartă banderole albe, iar cei de la Sanitas lucrează după un program de week-end şi asigură doar urgenţele. Potrivit liderului Sanitas, fiecare unitate medicală a fost liberă să decidă în ce fel protează.

Judeţul Sălaj:

Aproximativ 3.000 de dascăli, reprezentând 80 la sută din angajaţii din învăţământ, se află în grevă generală, cursurile fiind suspendate.

Pentru a-şi arăta solidaritatea cu dascălii sălăjeni, în Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj, în Primăria Zalău şi în unităţile spitaliceşti cu paturi, angajaţii vor purta banderole pe braţ, dar activitatea nu va fi întreruptă.

Judeţul Satu Mare:

În Satu Mare, bugetari din patru sindicate afiliate la CNSLR Frăţia, de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, Sindicatul din Sănătate "Sanitas", dascălii din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi angajaţii primăriilor din judeţ, cu excepţia Primăriei municipiului Satu Mare, au intrat luni în grevă generală.

Membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, care numără cei mai mulţi profesori din judeţ, poliţiştii şi poliţiştii de frontieră, precum şi angajaţii Primăriei municipiului Satu Mare, toţi afiliaţi la Cartel Alfa, se află în grevă japoneză, purtând banderole albe.

Judeţul Timiş:

Peste 10.000 de bugetari sunt în grevă, ei aparţinând unor sindicate din educaţie şi sănătate, însă funcţionarii publici din primării nu vor întrerupe lucrul, ci vor picheta Prefectura.

Potrivit liderului Sindicatului Funcţionarilor Publici, Tiberiu Negrei, circa 150 de sindicalişti vor picheta, între 11.00 şi 13.00, Prefectura.

Liderul Sanitas Timiş, Livius Cârstea, peste 5.000 de sindicalişti din sănătate au aderat la grevă, la care se adaugă încă aproximativ 5.000 din educaţie.

Peste 750.000 de salariaţi din învăţământ, sănătate, administraţie publică şi poliţie au intrat, luni, în grevă generală de o zi, asigurându-se o treime din activitate doar în sistemul sanitar şi poliţie, în semn de protest faţă de asumarea de către Guvern a răspunderii pe pachetul legislativ care include salarizarea, educaţia şi acordarea concediului fără plată, sindicaliştii lansând un apel şi către angajaţii din mediul privat să li se alăture.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici