Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu optimism în 2010

Deşi maladia SIDA a făcut în 2009 aproape două milioane de victime pe plan global, ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA (World AIDS Day), celebrată pe 1 decembrie, este întâmpinată în 2010 cu o notă de optimism, graţie progreselor notabile înregistrate în acest domeniu.

49 afișări
Imaginea articolului Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu optimism în 2010

Ziua mondială de luptă împotriva maladiei SIDA, întâmpinată cu o notă de optimism în 2010 (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Cu o zi înainte de celebrarea zilei mondiale de luptă împotriva maladiei SIDA, experţii şi asociaţiile din domeniu reamintesc totuşi că, de la începutul epidemiei, aproximativ 30 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa, pe plan mondial, din cauza acestei boli.

Însă numărul cazurilor noi depistate a scăzut cu aproape o cincime (19%) după anul 1999, ajungând la 2,6 milioane de persoane în 2009, informează ONUSIDA.

În plus, accesul bolnavilor la tratament a crescut tot mai mult: peste 5,2 milioane de pacienţi trăind în ţări în curs de dezvoltare au beneficiat de tratament anti-SIDA (tratamente antiretrovirale) la sfârşitul anului 2009, comparativ cu 700.000 de pacienţi înregistraţi în 2004.

Totuşi, Michel Sidibé, directorul executiv al ONUSIDA, a spus că "numărul celor care încă aşteaptă să primească un tratament este estimat la 10 milioane".

Progresele atât de greu obţinute sunt fragile, consideră acelaşi Michel Sidibé, care se declară îngrijorat în privinţa finanţărilor viitoare pe plan internaţional.

În prezent, există o paletă destul de largă de mijloace de prevenire şi de reducere a riscurilor de contractare a acestei boli: prezervativul, tratamentul contra bolilor cu transmitere sexuală, cunoaşterea propriului statut serologic graţie testelor de depistare, circumcizia masculină, donaţiile de seringi şi programele de substituţie a heroinei concepute pentru pacienţii toxicomani.

Însă, în absenţa unui vaccin preventiv suficient de puternic, oamenii de ştiinţă încearcă să adauge noi metode de prevenţie în acest "arsenal".

Una dintre strategiile promiţătoare constă în administrarea de antiretrovirale persoanelor neinfectate cu virusul HIV.

Astfel, testele efectuate cu ajutorul unui gel microbicid "oferă o rază de speranţă unei generaţii întregi de femei", consideră Michel Sidibé.

Un studiu realizat de centrul CAPRISA pe femei din Africa de Sud, ale cărui concluzii au fost publicate în luna iulie, a relevat faptul că un gel vaginal microbicid pe bază de Tenofovir (un antiretroviral) reduce cu 39% riscul de infectare cu HIV.

Recent, un alt studiu clinic (studiul iPrEx), publicat în New England Journal of Medicine, a demonstrat faptul că o doză zilnică de medicamente antiretrovirale, administrate pe cale orală, reduce cu 44% riscul de infectare cu virusul HIV în cazul bărbaţilor homosexuali.

Aceste rezultate sunt considerate "extrem de importante" de medicul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID). Cu atât mai mult, cu cât un anumit număr de participanţi la acest studiu nu şi-au luat tratamentul preventiv în fiecare zi, cauzând astfel o scădere a mediei rezultatelor.

Pentru a se apropia cât mai mult de situaţia reală din domeniul profilaxiei pentru persoanele neinfectate (PrEP/ Profilaxie Pre Expunere), un studiu realizat de Franţa şi Canada, intitulat "Prep Intermittent", va demara peste şase luni. Este vorba de un tratament intermitent, la cerere, solicitat de o persoană (bărbaţi homosexuali) care intenţionează să întreţină raporturi sexuale în viitorul apropiat, informează Agenţia naţională franceză de cercetări în domeniul maladiei SIDA (ANRS).

În afara testelor reuşite pe animale, datele medicale par să sprijine această strategie: antiretroviralele sunt deja utilizate cu succes, încă din anul 1994, pentru a reduce riscul de transmitere a virusului HIV de la mamele însărcinate la bebeluşii acestora.

În plus, anumite terapii (triterapiile) au redus spectaculos rata mortalităţii pentru persoanele infectate cu HIV, diminuând, totodată, concentraţia virusului în sânge şi în spermă, reducând astfel gradul de contagiozitate al acestui virus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici