Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor: sute de copii chinuiţi de propriii părinţi

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, trage un semnal de alarmă de Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, că doar în 2022 au fost chinuiţi şi trimişi la muncă 268 de copii, majoritatea de propriii părinţi.

304 afișări
Imaginea articolului Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor: sute de copii chinuiţi de propriii părinţi

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor: sute de copii chinuiţi de propriii părinţi

Ministrul Gabriela Firea scrie, luni, pe pagina oficială de Facebook, faptul că 268 de copii au fost chinuiţi şi trimişi la muncă anul trecut, cei mai mulţi de propriii părinţi, în România.

„Astăzi (luni - n.r.), de Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, trag un nou semnal de alarmă în privinţa uneia dintre cele mai crunte realităţi ale zilelor noastre: copii obligaţi de familie sau de alţi adulţi să muncească, fiind în acelaşi timp bătuţi şi umiliţi pentru a aduce bani. Vă puteţi închipui ce înseamnă un copil de sub doi ani „exploatat prin muncă”? Da, o astfel de oroare există! Doar anul trecut, au fost nu mai puţin de 38 de copii sub 2 ani care au fost supuşi unui astfel de abuz! Alţi 54 aveau sub 6 ani, 48 – sub 9 ani, 70 – sub 13 ani şi 58 – între 14 şi 17 ani! Iată, acesta este tabloul complet al acestei realităţi crunte! Cele mai multe cazuri s-au petrecut în familie. Aceste situaţii imposibil de înţeles sunt mai puţine faţă de 2021, dar mă tem că nu putem avea siguranţa că toate cazurile sunt raportate şi se regăsesc în statistici”, spune Firea.

Potrivit ministrului Familiei, chiar şi un singur caz de copil exploatat, chinuit, umilit şi trimis la muncă trebuie să fie un semnal de alarmă.

„Pentru că nu vorbim doar de cifre seci, ci despre suflete chinuite, care rămân cu traume pe viaţă. Din punctul meu de vedere, orice copil care este exploatat, sub orice formă, care este obligat să iasă pe stradă să muncească sau să cerşească, în loc să fie trimis la şcoală şi să fie lăsat să se bucure de anii minunaţi ai copilăriei trebuie să fie o urgenţă”, mai spune Firea.

Ministrul precizează că acesta a fost scopul cu are a fost gândită legea prevenirii separării copilului de familie.

„N-am să obosesc să spun acelaşi lucru: Legea prevenirii separării copilului de familie urmăreşte să sprijine acea familie să găsească soluţii şi să identifice resurse să-şi poate ţină copiii acasă, să-i crească în familie. Nu să ia copiii din familii, cum s-a manipulat în mod fals opinia publică, ci să ofere familiilor soluţii”, mai spune Gabriela Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici