Ziua Siguranţei pe Internet. UNICEF oferă sfaturi cu privire la bunăstarea copiilor

  • Sub ameninţarea COVID-19, vieţile a milioane de copii şi tineri s-au limitat la spaţiul propriilor case şi al ecranelor, declară directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, de Ziua Siguranţei pe Internet.
  • UNICEF are sfaturi pentru o lume mai sigură pentru copii online.
  • În cazul copiilor care deja se confruntau cu agresiuni sau comportamente necorespunzătoare, online sau offline, este posibil ca sporirea timpului petrecut în faţa ecranului să le fi exacerbat suferinţa.
309 afișări
Imaginea articolului Ziua Siguranţei pe Internet. UNICEF oferă sfaturi cu privire la bunăstarea copiilor

Ziua Siguranţei pe Internet. UNICEF oferă sfaturi cu privire la bunăstarea copiilor

„Sub ameninţarea COVID-19, vieţile a milioane de copii şi tineri s-au limitat la spaţiul propriilor case şi al ecranelor. Pentru mulţi dintre ei, prezenţa online a devenit rapid singura modalitate de a se juca, de a socializa şi de a învăţa. Deşi tehnologia şi soluţiile digitale oferă oportunităţi însemnate pentru a permite copiilor să-şi continue educaţia, să poată să se distreze şi să rămână în legătură unii cu alţii, aceleaşi instrumente pot spori expunerea acestora la o multitudine de riscuri. Chiar şi înainte de pandemie, exploatarea sexuală online, conţinutul dăunător, informaţiile false şi agresiunea cibernetică constituiau o ameninţare la adresa drepturilor, siguranţei şi bunăstării psihologice ale copiilor”, spune directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, de Ziua Siguranţei pe Internet.

Închiderea şcolilor, distanţarea fizică, limitarea serviciilor şi presiunea crescută asupra familiilor deja vulnerabile au subminat şi au diminuat unele dintre măsurile de protecţie disponibile pentru acestea.

În acelaşi timp, creşte îngrijorarea pentru sănătatea fizică şi emoţională a copiilor, deoarece există dovezi că prelungirea timpului petrecut online conduce la reducerea activităţilor în aer liber, a calităţii somnului, la sporirea simptomelor de anxietate şi la obiceiuri alimentare nesănătoase.

Începe al doilea an de pandemie şi, fără îndoială, Internetul şi tehnologia vor continua să joace un rol mai mare în vieţile a milioane de copii.

„Astăzi, de Ziua Siguranţei pe Internet, avem ocazia să ne reimaginăm o lume mai sigură pentru copii online, o lume care acordă prioritate şi protejează bunăstarea fizică şi psihică a copiilor”, adaugă UNICEF.

Iată cum putem face acest lucru:

• Colaborând cu autorităţile pentru a instrui personalul din domeniul sănătăţii, educaţiei şi asistenţei sociale pe tema impactului COVID-19 asupra bunăstării copilului, inclusiv a riscurilor online mai mari, şi pentru a consolida serviciile esenţiale de protecţie a copilului şi de sănătate mintală astfel încât acestea să rămână deschise şi active pe tot parcursul pandemiei şi după încetarea acesteia.

• Asigurându-ne că sectorul tehnologic, inclusiv reţelele de socializare, garantează că platformele online au măsuri sporite de siguranţă şi protecţie, care sunt clare şi accesibile pentru cadre didactice, părinţi şi copii.

• Lucrând alături de partenerii din sectorul public şi din cel privat pentru a mări investiţiile în tehnologii şi conţinut sigure, care promovează învăţarea de calitate şi dezvoltarea competenţelor, inclusiv prin iniţiativa Reimagine Education şi prin GIGA.

• Sprijinind părinţii în eforturile acestora de a-şi ajuta copiii să înţeleagă riscurile Internetului şi tehnologiilor digitale şi rămânând mereu în gardă pentru a identifica semnalele de alarmă care pot apărea odată cu activitatea online.

• În şcoli, prin asigurarea accesului copiilor la servicii de consiliere- inclusiv virtual - şi prin politici care răspund îngrijorărilor privind sănătatea mintală şi protecţia copilului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici