Atleţii bieloruşi care se opun lui Lukaşenko cer să fie autorizaţi să concureze la Jocurile Olimpice

Sportivii belaruşi care se opun în mod deschis conducerii lui Alexander Lukaşenko au cerut vineri Comitetului Internaţional Olimpic să li se permită să concureze, excluzându-i în acelaşi timp pe cei care susţin autorităţile şi invazia Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

308 afișări
Imaginea articolului Atleţii bieloruşi care se opun lui Lukaşenko cer să fie autorizaţi să concureze la Jocurile Olimpice

Sursa Foto -belarus.by

Posibilitatea ca sportivilor ruşi şi belaruşi să li se dea cale liberă pentru a concura la Jocurile Olimpice de vară de la Paris de anul viitor a înfuriat Ucraina şi ţări precum Letonia, care au ameninţat că vor boicota Jocurile.

Dar atleţii din Belarus, care au protestat împotriva lui Lukaşenko şi s-au opus cu înverşunare războiului din Ucraina, au cerut CIO să le recunoască poziţia şi să le dea permisiunea de a concura.

Într-o declaraţie publicată de Belarusian Sport Solidarity Foundation şi semnată de peste 50 de personalităţi sportive, semnatarii "susţin consolidarea sancţiunilor deja în vigoare" împotriva Rusiei şi Belarusului.

Cu toate acestea, declaraţia a adăugat că sportivilor belaruşi care s-au opus în mod deschis lui Lukaşenko şi războiului ar trebui să li se permită să participe la competiţiile internaţionale.

"Sportivii ruşi şi belaruşi care susţin regimurile lui Putin şi Lukaşenko nu ar trebui să aibă ocazia de a aduce agresiunea pe arena sportivă mondială", se arată în declaraţie.

"Atleţilor liberi din Belarus ar trebui să li se acorde dreptul de a participa la competiţiile sportive şi să fie salvaţi de persecuţia regimului Lukaşenko pentru poziţia lor civică".

Sute de atleţi belaruşi au semnat o scrisoare deschisă pentru a cere repetarea alegerilor prezidenţiale din 2020, în urma cărora Lukaşenko a rămas la putere. Apropiatul preşedintelui rus Vladimir Putin neagă acuzaţiile potrivit cărora votul a fost fraudat.

Mai mulţi atleţi belaruşi care au ieşit în stradă sau şi-au exprimat sprijinul pentru opoziţie în urma alegerilor, inclusiv decatlonistul olimpic Andrei Krauchanka, au fost reţinuţi şi au făcut închisoare pentru anummite perioade de timp. Alţii şi-au pierdut locurile de muncă la stat sau au fost daţi afară din echipele naţionale.

Sportivii din Rusia şi din ţara vecină, Belarus, care a ajutat Moscova în invazia sa în Ucraina, au fost excluşi de la multe competiţii sportive internaţionale de la izbucnirea conflictului în urmă cu un an.

Săptămâna trecută, CIO a anunţat că sportivilor din cele două ţări, care nu au putut participa la calificările pentru Jocurile Olimpice europene din cauza războiului, li s-ar putea permite să obţină locuri pentru a concura ca neutri la Jocurile din 2024 prin calificări la competiţiile asiatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici