Cel puţin 512 controale antidoping la Cupa Mondială din Africa de Sud

Cel puţin 512 controale antidoping sunt programate să aibă loc pe durata turneului final al Cupei Mondiale, în cantonamentele echipelor sau la finalul meciurilor, a anunţat, sâmbătă, medicul şef al FIFA, Jiri Dvorak.

25 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 512 controale antidoping la Cupa Mondială din Africa de Sud

Cel puţin 512 controale antidoping la Cupa Mondială din Africa de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opt jucători din fiecare din cele 32 de echipe, în total 256 de fotbalişti, au fost sau vor fi supuşi unor teste inopinate de urină şi sânge, de către medicii din cadrul FIFA. În plus, doi jucători din fiecare echipă trebuie să se supună testării antidoping la finalul celor 64 de meciuri.

"Din 1994, când a existat un caz celebru, nu a fost niciun jucător depistat pozitiv la un turneu final al Cupei Mondiale", a declarat Dvorak, făcând referire la argentinianul Diego Maradona, care a fost depistat pozitiv cu efedrină la CM din SUA.

Ultimele două cazuri de jucători depistaţi pozitiv la competiţiile organizate de FIFA datează de la Cupa Confederaţiilor din 2005, când doi jucători mexicani au fost găsiţi dopaţi cu nandrolon.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Medicale a FIFA, Michel D'Hooghe, a declarat că forul mondial a constatat un abuz în folosirea substanţelor antiinflamatoare în fotbal. "Constatăm un abuz extraordinar de produse antiinflamatoare care pot avea efecte secundare, atât din punct de vedere al aparatului digestiv cât şi al sistemului renal. Viitorul ne va da ocazia să luptăm împotriva acestor produse (care nu figurează pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping)", a explicat D'Hooghe.

Preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, John Fahey, nu crede că antiinflamatoarele vor ajunge pe lista substanţelor interzise. "Facem în permanenţă analize ale produselor pe care le-am putea adăuga sau scoate de pe listă. O decizie este luată anual. Nu cred că antiinflamatoarele vor fi incluse", a precizat el.

Află aici care este programul Cupei Mondiale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici