Cluburile cer Guvernului ca fotbaliştii să fie asimilaţi profesiilor liberale şi plătiţi ca PFA

Reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal au solicitat Guvernului ca Legea educaţiei fizice şi sportului să fie modificată, astfel încât meseria de fotbalist să fie inclusă în categoria profesiilor liberale, ca prestator de servicii, iar fotbaliştii să poată fi plătiţi ca persoane fizice autorizate

95 afișări
Imaginea articolului Cluburile cer Guvernului ca fotbaliştii să fie asimilaţi profesiilor liberale şi plătiţi ca PFA

Cluburile cer Guvernului ca fotbaliştii să fie asimilaţi profesiilor liberale şi plătiţi ca PFA (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată marţi lui Dan Lazăr, consilier al primului-ministru, de către o delegaţie condusă de preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, din care au mai făcut parte preşedinţii cluburilor Oţelul Galaţi, Dinamo Bucureşti şi Universitatea Cluj.

"Meseria de fotbalist trebuie trecută ca o meserie de sportiv licenţiat, să funcţioneze şi sportivul cum funcţionează şi avocatul, ca prestator de servicii. Practic, transformarea sportivilor în persoane fizice autorizate, asta este soluţia finală. Ca orice cetăţean al ţării, fotbalistul trebuie să plătească anumite dări către stat. Oriunde în lumea asta, fiecare încasator de venituri plăteşte taxe", a declarat, în urma discuţiilor, preşedintele clubului Oţelul Galaţi, Marius Stan.

El a adăugat că, în urma modificării de către Guvern a Codului Fiscal, este posibil ca salariile fotbaliştilor să scadă.

Preşedintele clubului Dinamo Bucureşti, Nicolae Badea, a apreciat că astfel România va intra în rândul celorlalte ţări europene în ceea ce priveşte impozitarea activităţilor sportive.

"Sunt ţări unde statutul de sportiv profesionist presupune şi statut de contribuabil fiscal al sportivului, aşa cum este şi în alte profesii liberale. Aşa cum în majoritatea ţărilor europene se stabileşte retribuţia brută şi nu retribuţia netă, care cuprinde întregul ansamblu de taxe, impozite, drepturi şi obligaţii, lucrurile acestea trebuie reglemntate", a spus Badea.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Executivului şi-au manifestat disponibilitatea de a modifica în acest sens Legea sportului.

Nicolae Badea a ridicat totodată problema statutului jucătorilor de fotbal, arătând că aceştia sunt intrepretaţi cu drepturi federative, respectiv drepturi patrimoniale necorporative, şi prin urmare transferului fotbaliştilor li se aplică TVA intracomunitar.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, chiar le-a recomandat fotbaliştilor să-şi angajeze avocaţi sau firme specializate pentru plata taxelor şi impozitelor care le revin.

"Cred că se va ajunge ca şi în Occident, jucătorii să îşi plătească taxele pentru sănătate, pentru pensii, asigurările. Va trebui să îşi ia un avocat, o casă de avocatură care, eventual, să le facă aceste plăţi din veniturile pe care le au. Trebuie să intrăm în normalitate, jucătorul de fotbal nu mai devine pur şi simplu un jucător de fotbal, devine şi un contribuabil la bugetul statului, din drepturile care i se cuvin pleacă şi obligaţiile la bugetul statului. Sportivii trebuie să înţeleagă că sunt cetăţeni ai acestei republici, că prin semnarea unui contract trebuie să-şi plătescă ei direct sau prin reprezentant taxele de asigurări, pentru că aşa este peste tot în lume", a spus şeful FRF.

El a adăugat că la nivelul Guvernului va fi format un grup de lucru care va elabora în perioada următoare, cu specialiştii din domeniu, o Strategie a sportului, care să fie aprobată în termen maxim de un an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici