Congresmenii americani propun anularea Jocurilor Olimpice din Rusia

Membrii Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite au înaintat o rezoluţie Congresului prin care cer Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să renunţe la organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014, din Rusia, ca răspuns la intervenţia militară a Moscovei în Georgia.

15 afișări
Imaginea articolului Congresmenii americani propun anularea Jocurilor Olimpice din Rusia

Congresmenii americani propun anularea Jocurilor Olimpice din Rusia

Jocurile Olimpice de iarnă trebuie să se desfăşoare în oraşul Soci, situat în sudul Rusiei, pe litoralul Mării Negre, în apropiere de regiunea separatistă Abhazia.

Măsura simbolică, denumită "Fără Jocuri Olimpice în Rusia", se sprijină pe ideea că intervenţia militară a Rusiei în Georgia "o face pe aceasta să fie inacceptabilă ca gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2014".

Rezoluţia arată că oraşul Soci este situat la o distanţă de "numai 32 de kilometri de zona de conflict, ceea ce face această zonă inacceptabilă pentru Jocurile Olimpice din punct de vedere practic", subliniind totodată că CIO nu ar fi ales acest oraş dacă ar fi ştiut ce se va întâmpla în această regiune.

Dacă Moscova nu respectă acordul din 8 septembrie, încheiat între preşedintele rus Dmitri Medvedev şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy privind retragerea trupelor ruse, "vom recurge la consecinţe ... cum ar fi această rezoluţie", a declarat democratul Allysin Schwartz, care susţine rezoluţia alături de republicanul Bill Shuster.

La jumătatea lunii august, parlamentarii americani au trimis deja Congresului un proiect de rezoluţie prin care cereau ca CIO să priveze Rusia de dreptul de a găzdui Jocurile Olimpice la Soci.

La 30 august, şeful diplomaţiei cehe Karl Schwarzenberg s-a declarat în favoarea unui boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci.

Ca răspuns la aceste solicitări, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a considerat că este "stupid" să se vorbească despre o eventuală anulare a Jocurilor Olimpice de la Soci. "Politizarea sportului este stupidă şi nefastă", a declarat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici