Elisabeta Lipă a primit cea mai înaltă distincţie din canotaj

Fosta canotoare Elisabeta Lipă a primit, duminică, la Lucerna, Medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincţie acordată de Federaţia Internaţională de Canotaj (FISA), sportivilor cu cariere strălucite în acest sport.

349 afișări
Imaginea articolului Elisabeta Lipă a primit cea mai înaltă distincţie din canotaj

Elisabeta Lipă a primit cea mai înaltă distincţie din canotaj (Imagine: Mediafax Foto)

Medalia i-a fost înmânată Elisabetei Lipă de fiul lui Thomas Keller, Dominik Keller, şi de preşedintele FISA, Denis Oswald, în a treia zi a Cupei Mondiale de Canotaj de la Lucerna (Elveţia).

Distincţia se oferă anual şi constituie o recunoaştere a unei cariere excepţionale şi a unui comportament sportiv exemplar. Medalia a fost numită după Thomas Keller, care a ocupat funcţia de preşedinte al FISA din 1958 şi până în 1989, când a încetat din viaţă. Medalia "Thomas Keller", considerată a fi echivalentul Oscarurilor pentru canotaj, este din aur de 18 carate

Elisabeta Lipă este prima sportivă din România care a primit această distincţie. Fosta sportivă româncă a mai fost nominalizată pentru medalia "Thomas Keller" în 2003 şi 2006. În 2007, o altă canotoare din România, Constanţa Burcică, a fost nominalizată pentru a primi această distincţie.

Elisabeta Lipă este cea mai titrată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice. De-a lungul carierei, ea a participat la şase ediţii ale JO, unde a câştigat cinci medalii de aur (Los Angeles 1984, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 şi Atena 2004), două de argint (Seul 1988, Barcelona 1992) şi una de bronz (Seul 1988). Din palmaresul său fac parte şi 25 de titluri de campioană a României. În palmaresul său se mai regăsesc un titlu de campioană mondială, câştigat în 1989, şapte medalii de argint şi trei de bronz obţinute la Campioantele Mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici