FOCUS: O schioare, prima femeie din Iran care merge la o ediţie a Olimpiadei de iarnă

Marjan Kalhor, care nu şi-a imaginat vreodată că va deveni prima femeie din Iran care participă la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, speră că acest moment istoric pentru ea nu-i va deranja pe liderii conservatori din ţara sa, conform site-ului oficial al competiţiei.

52 afișări
Imaginea articolului FOCUS: O schioare, prima femeie din Iran care merge la o ediţie a Olimpiadei de iarnă

O schioare, prima femeie din Iran care merge la o ediţie a Olimpiadei de iarnă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kalhor va participa la probele de slalom şi slalom uriaş din competiţia de schi alpin a ediţiei din 2010 a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver.

"Sunt încântată să particip la Olimpiadă, dar mă simt şi mai bine când mă gândesc că voi purta drapelul ţării mele la festivitatea de deschidere", a declarat ea jurnaliştilor AFP, care au vizitat-o la Dizin, în staţiunea din Iran unde se antrenează.

Tânăra de 21 de ani se declară fericită că va putea respecta tradiţia vestimentară islamică pe durata întregii ei participări la jocuri, ea urmând ca în satul olimpic să poarte pe cap tradiţionala burkha, iar în competiţie să fie îmbrăcată la fel ca toţi ceilalţi sportivi.

"Schiul este un sport în care trebuie să fii tot timpul complet îmbrăcată, astfel că în ceea ce priveşte echipamentul pentru concurs, el va respecta regulile islamice", a spus tânăra.

Kalhor va fi liderul delegaţiei Iranului la Vancouver, care va fi formată din patru sportivi. În afară de ea, Iranul, singura ţară din Orientul Mijlociu care va fi prezentă la Vancouver, îi va alinia la start şi pe schiorii Porya Saveh Shemshaki şi Hossein Saveh Shemshaki, dar şi pe fondistul Seyed Sattar Seyd.

Kalhor a început să viseze la Olimpiadă în urmă cu zece ani, când a câştigat un concurs naţional.

"Am crescut aici, în Dizin, unde toată familia mea schia. Am început schiul la 4 ani, dar câştigarea unui concurs pentru tineret la vârsta de 11 ani m-a inspirat", spune tânăra, al cărei model în sport este Kathrin Zettel, fostă campioană olimpică din Austria.

Kalhor s-a bucurat de un succes constant în competiţiile internaţionale, însă momentul de apogeu al carierei ei a fost în 2009, la Campionatele Mondiale de la Val d'Isere din France, unde a reuşit să adune suficiente puncte cât să-şi asigure calificarea la proba de slalom a Jocurilor Olimpice.

"Am fost extrem de fericită, dar mi-am spus că pot face mai mult, că-mi pot îmbunătăţi performanţa şi pot ajunge să mă calific şi la alte competiţii majore", a mai declarat Kalhor.

Mai târziu, în acelaşi an, tânăra a reuşit să adune suficiente puncte FIS (Federaţia Internaţională de Schi, n.r.) pentru a se califica şi la proba de slalom uriaş de la Vancouver.

Schiul nu este un sport popular în Iran, deşi ţara are două lanţuri montane cu masive de înălţimi considerabile în nord şi în vest. Sezonul este însă unul scurt şi depinde total de climă.

Dizin, în munţii Alborz, la circa 120 de kilometri nord de Teheran, este zona care atrage deopotrivă turişti iranieni şi străini.

Zona este însă una periculoasă, căci joia trecută cel puţin opt iranieni, între care o femeie, au fost ucişi de o avalanşă ce a lovit zona Dizin şi împrejurimile, în special Shemshak.

Din 1956, iranienii au participat la nouă ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, însă nu au reuşit să obţină vreo medalie. Cel mai bun rezultat a fost un loc 30 obţinut de Hassan Shemshaki în slalomul masculin de la Nagano, din 1998.

Kalhor este realistă în privinţa şanselor pe care le are şi nu se aşteaptă să prindă podiumul olimpic, însă promite că va da tot ce are mai bun în concursurile de la Vancouver.

"Zăpada pe care concurăm aici, în Iran, este diferită de cea pe care o vom găsi în Canada. Pe pârtiile de acolo, din Canada, zăpada este mult mai bună. Sunt mult mai avansaţi decât noi când vine vorba despre amenajat pârtii de schi", a mai spus campioana din Iran.

Material de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici